Із поганої курки – каламутний бульйон

Хоч увесь світ здригається від діагнозу «пташиний грип», та на наших ринках і у супермаркетах жваво торгують курятиною. Бо ж споживачі вірять кожному слову ветеринарних спеціалістів, які запевняють, що вживати м’ясо свійської птиці можна, – варто лише піддавати його тривалій термічній обробці.

Однак, окрім пташиного вірусу, нас підстерігають інші неприємні речі, скажімо, курятина сумнівної свіжості. Саме такі продукти знімали упродовж минулого року з реалізації фахівці Головного вправління з питань захисту споживачів у м.Києві. Як стверджує його начальник Анатолій Гудзій, було заборонено продавати 1,2 тонни курей та напівфабрикатів. У більшості випадків – через відсутність інформації про їх походження та виробників. 71 кілограм саме такого товару виявили під час перевірки торгового місця підприємця на ринку МПП «Колібрі» (вул. Гната Юри). А продукція СПД на ринку ТОВ АКВ «Севастопольський» (37,8 кг напівфабрикатів курячих) була без відповідного маркування і мала прострочений термін зберігання. На майданчику МПП «Турбота» (вул.Туполєва, 13) торгували курячими стегенцями, крилами, печінкою, шлунками, термін реалізації яких закінчився. Анатолій Андрійович наголошує, що саме на ринках найчастіше збувають більшість контрабандних, фальсифікованих товарів.

Але не тільки куряче м’ясо потрапило до чорного списку. У 72 перевірених підприємствах оптової та роздрібної торгівлі виявлено чимало низькопробних м’ясопродуктів. У магазинах ТОВ «Відділ №10», супермаркетах «Русь» ДП «Астра» (Подільський район), ТОВ «Симпатик» (Солом’янський район), ТОВ «Фора», ТОВ «Універмаг «Дитячий світ» (Дніпровський район) реалізовували «залежалу» ковбасу. А в «Сільпо» (ЗАТ «Фоззі-В», Деснянський район) продавали свинину в маринадах, фарш м’ясний без інформації про виробника, дати виготовлення, терміну придатності. Заборонили торгувати м’ясом птиці і в супермаркеті ЗАТ «Патерсон» (Оболонський район).

І хоч кажуть, що найкраща риба – ковбаса, інколи хочеться себе побалувати оселедцем, мерлузою, горбушею, скумбрією або ж кількою чи мойвою. Я вже не кажу про ікру лососеву, яку переважна більшість споживачів купує вряди-годи. Тут також слід бути пильним, щоб не підсунули зіпсований товар. Із перевірених 1,3 тонни риби тимчасово призупинено реалізацію 1,1 тонни. Сюди потрапила охолоджена риба, яку пропонували покупцям у «Великій кишені» (Шевченківський район). Через відсутність прибуткових накладних не дозволили продати 12 кілограмів лососевої ікри ЗАТ «Северно-Восточная компания» (Росія) у супермаркеті «Симпатик». Порушили вимоги маркування риби в магазині ТОВ «Башта плюс», а в ТОВ «Відділ №10», ПП «Клаудія», супермаркеті «Русь» ДП «Астра» продавали кільку та мойву, яка не годилася для вживання.

Доки в торгівлі працюватимуть нечесні люди, доти спеціалістам управління у справі захисту прав споживачів доведеться проводити ретельні перевірки, аби виводити на чисту воду спритних ділків. Та й самим покупцям не слід дозволяти себе ошукувати. Тож, ідучи з кошиком на ринок чи до магазину, пам’ятайте: із несвіжої курки каламутний бульйон буде.