Щоб не повторилась катастрофа

На чергове засідання правління Асоціації міст України та громад (АМУ) завітали міністр бу-дівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Павло Качур і міністр оборони Анатолій Гриценко.

Річ у тім, що військове відомство підписало з АМУ договір про партнерство. Співпрацю між ними, особливо в будівельній галузі, налагоджено вже давно. 2005 року військовослужбовці отримали рекордну кількість квартир (6537). Пан Гриценко зізнається, що без співробітництва з місцевими органами влади не вдалося б досягнути такого результату.

Президент Асоціації міст України та громад Олександр Омельченко у своєму виступі наголосив, що влада нарешті звернула увагу на пропозиції АМУ й подбала про потреби регіонів. Проект бюджету 2006 року кілька разів переглядали, доопрацьовували, внаслідок чого видатки зросли на 9 млрд. грн. Ці кошти підуть на поліпшення життя громадян, на розвиток освіти й медицини.

Багато уваги було приділено проблемі житлово-комунального господарства. Інфраструктура не оновлюється впродовж кількох десятиріч. Природно, що напередодні виборів ніхто не підвищуватиме квартплату, хоча газ, наприклад, подорожчав. Олександр Омельченко погоджується із тезою, що в комунальній сфері слід використовувати вітчизняне паливо. Тим паче, що ця галузь потребує 18 млрд. кубометрів газу, а Україна власними силами добуває 20 млрд. 
Про те, що комунальне господарство потребує особливої уваги з боку держави, свідчить катастрофа в Алчевську. Столичний мер зауважив, що Київ одразу відгукнувся на прохання місцевої влади про допомогу. 55 кваліфікованих майстрів поїхали на Луганщину ліквідовувати наслідки трагедії.

Про ситуацію в Алчевську розповів Павло Качур. На його думку, тамтешня влада вчасно не зреагувала на прорив тепломагістралі й не поспішала інформувати уряд про лихо. 4000 фахівців могли раніше приїхати до Алчевська. Катастрофа загострила проблеми комунальної галузі, тому незабаром почнеться її реформування.

АМУ своїм рішенням звільнила Алчевськ від сплати членських внесків за 2006 рік та надала йому матеріальну допомогу. Створено робочу групу, яка розроблятиме план заходів, щоб унеможливити такі аварії в інших містах.