Майбутнє – за таксофонами

Початок третього тисячоліття ознаменувався бурхливим розвитком новітніх технологій, зокрема мобільного зв’язку. Однак, це не зменшує популярності таксофонів, які постійно удосконалюються. За прогнозами фахівців, такий телефонний спосіб спілкування слугуватиме людству щонайменше ще 100 років. Тим паче, що невдовзі в столиці з’являться таксофони нового покоління, які зможуть передавати й отримувати SMS-ки, відеозображення та матимуть ще багато інших цікавих функцій.

У кишені мобілка й… телефонна картка

Мабуть через активну мобілізацію  ми ставимося до таксофонів як до чогось застарілого та непотрібного. Однак у більшості, поряд із мобільниками, які можуть несподівано розрядитися, а рахунок спорожніти, у кишенях лежать і телефонні картки. Адже таке спілкування набагато дешевше. Привілеїв додає й те, що таксофони чи не на кожному кроці. Та й  над  їхнім вдосконаленням постійно працюють фахівці провідних телефонних фірм.

«Телекарти», «стеки», «ротори»…

На зміну старим дисковим таксофонам, котрі «ковтали» лишень монетки чи спеціальні жетони, прийшли сучасні «телекарти», «стеки», «ротори». Провідна телефонна компанія України налічує у своїй мережі чимало різновидів вуличних апаратів.  У Києві найпоширеніші карткові автомати, призначені для надання послуг місцевого, міжміського та міжнародного зв’язку, також осучаснені, де вмонтовано індикатор із підсвіткою та пропонується вибір мови: українська, російська, англійська).

А деякі таксофони мають додаткові функціональні кнопки зміни мови та переходу на частотний донабір номера. У цих апаратах використовується чотирирядний рідкокристалічний індикатор, захищений п’ятиміліметровим оргсклом. А його водонепроникному корпусу з алюмінієвого сплаву не страшні жодні зливи!

Спотворення – в цифровий сигнал

У столиці експлуатують й комбіновані таксофони – монетні або монетно-карткові. Фахівці «Укртелекому» розповіли, що їх розробила провідна італійська фірма. Цікаво, що постачанням цих апаратів займається спільне українсько-італійське підприємство, котре у Хмельницькому. Особливість цих  автоматів те, що поряд із рідером (щілиною для введення карток) є кнопка, яка дає змогу замінити картку, в якої закінчився кредит, на нову, не перериваючи з’єднання. У пристрої немає й звичного нам перемикача важеля – таксофон реагує на магніт, що в слухавці. Специфіка роботи така: спершу після зняття трубки апарат розпізнає вкладені монети, які потрапляють до одного з 19 відсіків роторного барабана (звідси й назва автомата), де залишаються до закінчення розмови. «Достовірність» монет визначає за допомогою високочастотного генератора так званий валідатор, порівнюючи їх з еталонними сигналами.

Чим більше монет – тим дешевше

«Укртелекомівці» радять усім, хто полюбляє монетний спосіб спілкування: що більше монет ви кинете, і що різноманітнішими вони будуть, то дешевшим буде дзвінок, оскільки ви точніше отримаєте здачу. Нині таксофони приймають усі монети, окрім 2 коп. – вона має неприпустимий розкид параметрів, які не можна розпізнати.

За температури нижче –20 градусів у деяких таксофонах не працює підсвітка індикатора, однак він функціонує. Слід лише уважно слідкувати за звуковими сигналами, які  стануть підказкою. Крім того, коли холодно, загусає мастило і, буває, що апарат не одразу видає здачу. Тому слід трішки зачекати – дати автомату  можливість «зібратися з силами». І це ще не всі його зручності! Наприклад, якщо в приладу виникає проблема (розкритий корпус, пошкоджений картко- або монетоприймач, індикатор, відірвана трубка тощо), то він самотужки виходить на зв’язок із диспетчером.

Тож недаремно зв’язківці запевняють, що помилково вважати таксофон лише звичайним телефоном. Вони також обіцяють, що невдовзі вуличні автомати зможуть не лише відправляти текстові повідомлення та відеозображення, а й надавати послуги Інтернету. «Укртелекомівці»  працюють і над тим, аби розмови можна було здійснювати за рахунок абонента, який викликається!