Котеджі в історичній зоні

У Хмельницькій області на березі річки Смотрич розташоване старовинне місто Кам’янець-Подільський. Засноване у XII ст., воно має чимало культурних та архітектурних історичних пам’яток. За свою майже тисячолітню історію місто витримало татарську й турецьку навали, литовське та польське панування, німецьку та російсько-радянську окупацію. Проте, мабуть, наступні покоління кам’янчан й гадки не мали про те, що на їхнє місто чекає ще й навала нуворишів.

Нині в центральній, заповідній частині міста, поряд із унікальними будинками, що дійшли до нас із глибини віків, зводять котеджі. Вони аж ніяк не вписуються в старовинний ансамбль Кам’янець-Подільського історико-архітектурного заповідника, якому торік ЮНЕСКО надала статус пам’ятки світового значення. Окрім того, руйнується і забудовується й унікальна природна пам’ятка міста – Смотрицький каньйон.

Цікаво, що проти будівництва котеджів для місцевих «авторитетів» в історичній частині міста виступають не лише місцеві жителі та журналісти, а й керівник однієї будівельної фірми Сергій Абросимов. Торік на нього було скоєно замах. На щастя, все обійшлося тільки пораненням у руку. Один із місцевих журналістів, якому неодноразово погрожували, задля безпеки змушений був навіть покинути місто. Але кримінальні дії залишаються безкарними, бо,  за словами того ж Абросимова, одними з власників цих новітніх «будиночків» є місцеві високопосадовці.

Упродовж століть ні турки, ні поляки, які завойовували місто, не руйнували чужої культури – поряд із католицьким костьолом мирно височів мінарет, який звели турки. Коли поляки повернули собі Кам’янець, вони також не знищили витвір чужої культури. Минуть роки, і прикро буде нащадкам, якщо ми не зможемо донести до них надбання нашої історії. Та, схоже, що владі старовинного Кам’янця-Подільського байдуже до цього.