«Щасливі люди» – у Берліні

У Берлінському Міжнародному кінофестивалі, який відбуватиметься з 9 по 19 лютого, братимуть участь два українських фільми. Для обох режисерів картин цей досвід участі у Берлінале – не перший.

У конкурсній програмі короткометражних фільмів  Фестивалю дитячого кіно  –  стрічка українського режисера Степана Коваля  «Злидні». Цей мультфільм – частина масштабного російського проекту «Гора самоцвітів». Фільм пластиліновий, як і «Йшов трамвай №9», – саме він 2003 року у короткометражному конкурсі Берлінале отримав «Срібного ведмедя».

У 36-му Міжнародному форумі нового кіно в рамках Берлінале братиме участь і новий фільм скандального режисера Олександра Шапіро «Happy people» («Щасливі люди»). Попередню його картину «Путівник» (про Київ) було відзначено на цьому Форумі минулого року.

Форум нового кіно – найдемократичніша програма Берлінського кінофестивалю. Тут збирається все нове і нетрадиційне, що з’являється у світовому кінематографі: картини авангардні, експериментальні, ті, які завтра визначатимуть напрям розвитку кіно. У програмі Форуму наголос робиться на фільмах молодих кінематографістів. Приймаються роботи всіх жанрів  та в будь-яких форматах.

Засновано Міжнародний форум нового кіно  наприкінці 60-х. До Берлінале він приєднався як паралельний фестиваль 1970 року. Форум – це робоча зустріч кінематографістів з усього світу, а не конкурс. Щоправда, кілька незалежних журі все ж присуджують призи тим фільмам, які демонструються в його рамках. Це, зокрема, приз Вольфґанґа Штаудте – десять тисяч євро.