Багатопартійні порушення – ознака демократії?

Подарунки, безплатні послуги, розважальні заходи від партій, іміджеві статті в ЗМІ, візити політиків у регіони та розміщення їхніх портретів на біг-бордах – ознака активної фази передвиборної агітації. Хіба що мітингів та інших вуличних масових заходів незвично мало – сильні морози прийшли в Україну разом із початком офіційної агіткампанії. Найактивніше до неї долучилися минулого місяця, за оцінками Комітету виборців України (КВУ), п’ятнадцять партій та блоків.

Газети, буклети, пакети, прапорці з логотипами суб’єктів виборів агітатори роздають законно. Щодо шапочок, футболок, шаликів, хустинок – теж не порушення, якщо це політично-різнобарвне вбрання не перевищує десяти гривень за собівартістю. Тобто, якщо вам вручають, приміром, одну хустинку – це чесні агітатори. А якщо – цілий комплект, то, певно, вже хочуть купити ваш голос.

Грошей, гречки чи олії поки що відверто виборцям не пропонують. Проте активізувалися різні соціальні, благодійні та інші фонди, які піклуються про громадян… «за сприяння» чи «під егідою» певних партій чи політиків. Подарунки з «натяками» вручають після концертів та інших шоу «під патронатами». У деяких областях, за інформацією КВУ, чомусь саме нинішньої зими почастішали нібито аполітичні конкурси краси з промовистою назвою «Міс регіон».
У звіті КВУ за січень зафіксовано й брудніші методи передвиборної боротьби.

Чорний піар

Щоінтенсивнішою стає виборча кампанія, то сміливіше на білий світ визирає «чорний піар». Найчастіше він націлений, згідно з аналізом КВУ, проти БЮТ, НСНУ, Партії регіонів, КПУ, блоку Литвина та окремих кандидатів у мери.

На Дніпропетровському обласному державному (!) телебаченні 22 січня показали фільм, якого не було в анонсі телепередач. У ньому йшлося про «ставленика США» Віктора Ющенка. Впродовж усієї передачі на екрані відбувалася підміна державного прапора України прапором США. У фільмі без титрів та назви стверджувалося, що людьми на Майдані маніпулювали.

У Дніпропетровську з’явилися листівки «Все буде Донбасс». У вихідних даних зазначений пан Булгаков (відповідальний за поліграфію в 2004 році в штабі Віктора Януковича), місце друкування – Донецьк. Однак у Партії регіонів відкидають свою причетність до виготовлення листівки. А у місті Горлівка на Донеччині роздавали листівки «Думай!» із інформацією проти Партії регіонів і Рината Ахметова. У Запоріжжі розклеєно листівки з зображенням петлі та написом «Це для тебе, комуняко».

Жителі кількох районів Херсонщини знайшли у своїх поштових скриньках «Обращение лидера Партии регионов В.Ф.Януковича к жителям малороссийского и новороссийского краев» з рекомендаціями «как вести себя во время зачистки Российскими миротворческими войсками Вашего города от террористов».

Із кольорових листівок у Хмельницькому міський голова М.Приступа у вигляді сніговика з морквою замість носа та відром на голові «вітав» жителів міста так: «Хмельничани! Ура! Нарешті прийшла зима!!! Під патронатом міського голови». А жителі Черкащини нібито від БЮТ одержали запрошення «отримати в найближчому відділенні Приватбанку компенсацію потерпілим від отруйних викидів шкідливих виробництв».

Кримінал проти агітації

Випадки кримінальних методів боротьби з опонентами, як зазначають спостерігачі, наразі не такі масові, як під час попередніх виборів. Проте, як сказано у звіті КВУ, насторожує тенденція до поширення такої практики у східних та південних областях.

У Донецьку невідомі напали на агітмашину БЮТ, спровокували бійку, пошкодили рекламні матеріали блоку і біг-борд із портретом Юлії Тимошенко. Біля одного з офісів штабу НСНУ у Миколаєві троє молодиків розбили скляну підкову – символ «Нашої України». У цьому ж місті забруднено фарбою біг-борди БЮТ. А офіс УНП у Луганську залишився без вікон: у них влучило кілька цеглин. Серед ночі невідомі в масках забралися в готель «Красний Луч», де розташовано луганський штаб Партії регіонів. Вони зірвали агітплакат і не забули назватися націоналістами.

19 січня на центральній площі ім. Леніна у Дніпропетровську під час мітингу за участі лідера ПСПУ Наталії Вітренко стався такий інцидент: троє молодиків на чолі з охоронцем керівника штабу блоку Сергієм Каліниченком із використанням зброї захопили 18-річну студентку Людмилу Крутько, котра разом з іншими однодумцями трохи осторонь стояла з синьо-жовтим прапором. За дівчину заступився представник обласного штабу Ліберальної партії Віктор Орел. Але сили були нерівні: Орел отримав травми голови і перелом носа. Міліціонери затримали двох нападників і виявили, як повідомляє КВУ, у Каліниченка при собі цілий арсенал – пістолет із гумовими кулями, ніж, короткоствольну мисливську рушницю зі складаним прикладом і чотири набої до неї. Після спілкування з одним із лідерів ПСПУ Володимиром Марченком міліція відпустила нападників, аргументуючи це тим, що на пістолет і рушницю Каліниченко мав дозвіл.
У січні було побито активістів інших партій: у Миколаєві керівника місцевого штабу «Пори» Василя Фляка, в Сіверськодонецьку представницю УНП Ольгу Руденко, а депутат Одеської міськради від НСНУ Іван Стеля після зустрічі з невідомими опинився в реанімації.

Адмінресурс

Як зазначає КВУ, використання службового становища на цих виборах не є «однопартійним» як колись. Менше стало випадків тиску на виборців чи підлеглих посадових осіб. Проте ще часто чиновники не втримуються від агітації за свої партії. Такі факти з боку членів НСНУ спостерігачі зафіксували на Волині, Вінниччині, Херсонщині, в Запорізькій області, Горлівці на Донеччині; з боку СПУ – на Вінниччині; з боку Партії регіонів – на Луганщині, в Одесі; УНП – на Рівненщині; блоку «Не так» – у Севастополі й Чугуєві (Харківщина); блоку Литвина – теж у Чугуєві; партії «Відродження» – в Ясинуватій на Донеччині.
Організований Миколаївською облдержадміністрацією біля будівлі ОДА ярмарок товарів широкого вжитку і продуктів був «однокольоровим». Незважаючи на те, що в ярмарку взяли участь торговці з усіх районів області, кожна ятка була помаранчева з логотипом НСНУ. А великий плакат наголошував: «Так – Садиков» (О.Садиков – голова Миколаївської ОДА).

Державні установи Херсонщини, зокрема відділи ОДА, Пенсійний фонд, соцзабез, схоже, заощаджують кошти місцевого бюджету. Тож надсилають офіційні відповіді громадянам у конвертах із помаранчевою символікою і написом «Так!» А у Чернівцях економлять на приміщеннях і бережуть час. На конференції з висунення кандидатів до облради від НСНУ одночасно й нагороджували державними відзнаками і званнями згідно з президентським указом до Дня соборності не лише членів партії, а й безпартійних – відомих у регіоні осіб.

У Калуші на Івано-Франківщині під час проведення заходу блоку Костенка – Плюща в БК «Юність» зникло світло. В диспетчерській РЕМ пояснили, що проводиться плановий ремонт. Спостерігачі КВУ дивуються, чому ремонтні роботи запланували на 14 січня – одне з наймасовіших на Прикарпатті релігійних свят – св.Василя, на Старий новий рік?

Спостерігачі КВУ не знають також як кваліфікувати вчинок ієрарха УПЦ МП Агафангела, який під час церковної служби агітував голосувати за мера Одеси Едуарда Гурвіца (кандидат від «Нашої України»). Це складно назвати адмінресурсом, адже сам Агафангел балотується до Одеської облради під шостим номером… у списку Партії регіонів.

У січні було зафіксовано чимало випадків тиску на ЗМІ, зокрема в трьох районах Криму та у Вінниці. Водночас КВУ вітає небачений до нині прецедент на Волині. Глава ОДА виніс догану начальнику управління облдержадміністрації, яка надіслала редакторам комунальних газет області рекомендації, як треба висвітлювати політичні події в державі та діяльність влади.

Напівкваліфіковані тервиборчкоми

Комітет виборців нарікає на неготовність та безвідповідальне ставлення багатьох партій до формування територіальних й окружних виборчих комісій, протистояння й порушення під час цього процесу. Дуже часто траплялися випадки, коли партії, не маючи осередків на місцях, пропонували у виборчі комісії невідомих людей чи без їхньої згоди, держслужбовців чи порушників виборчого законодавства під час минулих виборів. Загалом досвід роботи у виборчих комісіях різного рівня, за даними КВУ, мають 50 – 60 відсотків членів окружних виборчкомів.

Броварська міська влада викликала голів осередків партій для пошуку своїх партійців, яких ті подали у окружвиборчком, оскільки вони не проживають за вказаними у поданнях адресами. Із цих же причин невчасно відбулися перші засідання в багатьох інших ОВК. Визначені жеребкуванням голови комісій часто відмовляються від своїх обов’язків. Хтось не знає державної мови, хтось не розуміє повноважень, а дехто не має права через чиновницькі посади чи… перебуває за кордоном.

Яскравий приклад втручання у виборчий процес зафіксовано у селі Тубільці на Черкащині. Там сільський голова самовільно призначила голову, секретаря та заступника голови тервиборчкому – без жеребкування та ігноруючи подання від партій. Сільський голова також керує зібраннями комісії.

Багато проблем із забезпеченням комісій приміщеннями й обладнанням. Голова однієї з райрад Севастополя вигнав із попередньо визначеного приміщення членів окружкому, які зібралися на своє засідання.

Практично в усіх регіонах формування виборчих списків до місцевих рад, зазначає КВУ, призвело до публічних конфліктів та розколів у партосередках. Однопартійці здебільшого сварилися за кандидатські місця чи проти «парашутистів», тобто випадкових людей у партійних списках.