Порожньо у гаманці і в кошику

Кінець зими – і кожна міська господиня помічає, що запаси городини у її коморі тануть на очах. Хоч-не-хоч, а треба брати торбину й вирушати на ринок.

Що я й зробила минулої суботи. Хвалити Бога, мороз не тріскучий був, і селяни навезли всього: картоплі, буряків, моркви, капусти, цибулі, яблук. Прилавки заповнені вщерть, але покупці не дуже розкошелюються. Нинішньої зими ціни на городину кусючіші за 30-градусний мороз: картопля – по 2,80 – 3,50 грн. за кілограм, морква – по 3 – 3,50, дещо дешевші столові буряки й капуста – 2,50-3,00 грн.

– Якщо зараз продаєте картоплю по 3 гривні, то скільки ж вона коштуватиме навесні? – цікавлюся у молодиці, яка зважує бараболю. – Невже і вартість овочів залежить від газової кризи?

– Дешевшої годі чекати, – пояснює. – Посудіть самі, у що вона нам самим обходиться. Причіп гною коштує 30 гривень, а щоб виорати навесні одну сотку землі, треба заплатити 5 гривень. Та й ціле літо на тому городі – ні рук, ні ніг не чуємо. Мішок картоплі на спині не привезеш – треба наймати транспорт, щоб добратися до Києва. Може, ще й моркви вам зважити? По 3 гривні продаю, недорого.

Подякувала молодиці і далі пішла. Головку капусти купила за 3 гривні кілограм, кілограм цибулі – по 2,80.

– Кому яблук, дешево продаю, бо поспішаю на електричку! – зверталася благально до покупців літня жінка, що причаїлася зі своїм кошиком біля входу на ринок.

– Почому ж ваші яблука? – запитую.

– Меншенькі – по 5, а симиренки – по 6.

– Звідки ж ви їх привезли?

– Із Вінниччини.

У Києві нині заморські банани по стільки ж продають, а то й дешевше. Мандарини – по 6 грн., апельсини – 4,50-5,0 грн., груші – по 8 грн. Зайшла у супермаркет і також жахнулася: морква, буряки та й картопля були дорожчими, ніж на ринку. Ось чому селяни набавляють ціну на городину – рівняються на столичних бізнесменів.

Улітку, коли почалася цукрова криза, влада заспокоювала народ, мовляв, не робіть великих запасів, бо восени, з початком сезону цукроваріння, ціна на продукт упаде. Прогнозували, що вона буде на рівні 2,80 – 3,00 гривень. Прорахувалися. Дешевшого, ніж 3,30 грн. за кілограм, цукру я особисто не бачила, а кілька днів тому він подорожчав до 4,30 грн.

Початок нинішнього року ознаменувався газовою кризою і м’ясо-сирно-молочною війною з Росією. І хоч наші заводи наварили стільки сиру, що не знають, де його збувати (а північні сусіди були головними його споживачами – близько 60 відсотків цього продукту купували в нас), цінники в супермаркетах не поспішають переписувати. Не змінилися ціни на хліб, яйця, свинину. А ось курятина подешевшала: філе – 18,84 грн., крило – 10,24 грн., гомілка – 10,94 грн., стегно – 12,54 грн., кури – по 9,84 грн. за кілограм.

Повернулася я додому із порожнім гаманцем і не дуже повним кошиком.