Без цензури ніяк

Незважаючи на всю економічну могутність та відкритість для іноземних інвестицій, Китай і досі залишається країною-інкогніто.

«Завдячувати» цьому жителі Піднебесної мають …Інтернету, точніше його відсутності. Навіть якщо хтось і має «персональне вікно у світ», то визирнути з нього китайці можуть не далі свого носа.

Але нещодавно провідна пошукова система Google погодилася на цензуру деяких своїх матеріалів. Компанія визнала, що цей крок суперечить їхній корпоративній етиці, але виправдовує себе тим, що зможе збільшити свій вплив на китайському ринку.

Google наполягає на тому, що 110 мільйонів користувачів Інтернету в Китаї попри цензуру таки матимуть доступ до 99 відсотків світових веб-сайтів. Із власного досвіду додам, що донедавна відкрити сторінку «Вечірнього Києва», перебуваючи в Китаї, було нереально. Навіть попри відсутність антикитайських публікацій.

Які теми залишаються забороненими? Цензура й надалі поширюватиметься на інформацію про демократію та права людини, події на площі Тянаньмень, незалежність Тайваню та Тибету.