Дивитися кіно разом із письменниками

У Державному центрі театрального мистецтва імені Леся Курбаса стартує новий проект – «Кіноромани». У рамках цього творчого експерименту українські письменники представлятимуть свої улюблені фільми. У лютому на сцену вийдуть Марина та Сергій Дяченки, Любко Дереш, Лада Лузіна, Оксана Забужко та Андрій Курков, у березні – Марина Меднікова, Марія Матіос, Леся Воронина, Ірен Роздобудько.  Ідея «Кінороманів» належить Станіславу Сукненку.

Ще у 80-х роках пан Сукненко був організатором київського кіноклубу «Ілюзіон», а нині вже понад рік налагоджує роботу кіноклубу «Візуальна лабораторія» в Центрі мистецтва імені Леся Курбаса. Сюди кожного четверга може прийти будь-хто, у програмі – класика світового кіно, прем’єри фільмів українських  режисерів,  показ документального  кіно.

Відвідують «Візуальну лабораторію» люди різних професій: журналісти, режисери, актори, художники, медики тощо. Пан Станіслав каже, що в Києві дуже великий прошарок інтелігенції, на інтереси якої ніхто не зважає.

Аби заповнити цю нішу, і було створено кіноклуб, а проект «Кіноромани» – це ще й спроба синтезу кінематографа, літератури і театрального мистетцва.

На сцені письменники розповідатимуть свої історії, пов’язані з тим фільмом, який вони обрали. Після перегляду стрічки відбуватиметься живе та жваве спілкування не тільки про кіно, а й про творчість літераторів.

Цей масштабний проект має продовження: після письменників свої улюблені кінокартини представлятимуть художники, музиканти, співаки, філософи, релігійні діячі.

Усі ті історії, які відомі люди розповідатимуть про свої зв’язки з кіно, буде записано. Вони складуть збірку кіноновел. «Але є люди, які не дуже добре почуваються на аудиторії. Вони свої новели  просто напишуть. Загалом, я хотів би по завершенні «Кінороманів» видати  сім  книжок», – мріє пан Станіслав.