В Українському домі – українська ніч

У Палаці мистецтв «Український дім» відкрилася виставка живопису та графіки Володимира Гарбуза «Українська ніч». Асоціація співробітників незалежних журналів висунула цього художника на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2006 року.

54-річний художник претендує на цю високу премію за ілюстрації до «Кобзаря».

Виставка складається з двох частин. У першій – представлено графічні роботи Володимира Гарбуза – новаторські офорти до «Кобзаря» та «Давидових псалмів», а також твори з циклу «Люди-янголи», «Космологія українського народу».

Друга частина виставки – різнобарвні, яскраві роботи художника, сповнені філософського осмислення природи та української історії. Тут – як поодинокі роботи Володимира Гарбуза, так і цикли. Вирізняються майстерно зображені пейзажі циклів – «Подільський край» (31 картина), «Канівський край» (6 полотен), «Карпатський край» (2 полотна). Також не обійшлося без постаті Кобзаря – «Сон Тараса Шевченка» та «Шлях Тараса Шевченка на Чернечу гору».

Окраса експозиції – три картини із циклу «Українська ніч», які й дали назву виставці. Концептуально до цих картин підходить і панно «Ніч Івана Купала».

Володимир Гарбуз не обмежує себе живописом та графікою, а й пише філософські есе. До речі, нещодавно вийшла друком його книга «Повстань, Україно!»