Телеманіпуляцій стало менше

«Наша Україна» виходить в лідери. Ні, за рейтингом цей блок поки що не обійшов Партію регіонів. Він посідає першість за кількістю повідомлень про нього на телебаченні. Такого висновку дійшли представники комітету «Рівність можливостей» та асоціації «Спільний простір» після моніторингу новин на 12 загальнонаціональних телеканалах протягом 23–29 січня.

Голова асоціації «Спільний простір» Юрій Нестеряк зауважив, що згадки про пропрезидентський блок переважають у новинах практично всіх телеканалів. Інформація про «Нашу Україну» здебільшого має нейтральний, рідше – позитивний характер. Навіть ТРК «Україна», яку найчастіше називають проопозиційною, останнім часом присвятила більшість ефірного часу саме помаранчевій силі, а не Партії регіонів. До речі, регіонали все частіше фігурують у новинах із негативним забарвленням. Хоча й нейтральної інформації про партію Віктора Януковича теж чимало. Як і про Блок Юлії Тимошенко.

   Зростання інтересу до «Нашої України» пояснив голова комітету «Рівність можливостей» Олександр Чекмишев. По-перше, це провладний блок, а по-друге, вона нещодавно презентувала свою передвиборну програму і запропонувала «помаранчевим» колегам підписати угоду про співпрацю в майбутньому парламенті.

Зовсім інша картина вимальовується в російських ЗМІ. Звичайно, новин про нашу державу там небагато. Але вони, як правило, мають одну спрямованість: московські канали різко критикують проющенківський блок і, навпаки, відверто підтримують Партію регіонів.

В інформаційному просторі України «чорного» піару поменшало, натомість переважають маніпуляційні технології. Фахівці з ОБСЄ ще називають їх спецефектами. Вони чітко простежуються на прикладі однієї новини – про фальсифікацію документів стосовно зняття судимості з Віктора Януковича. Одні канали подали цю інформацію нейтрально, інші критикували ініціаторів цього рішення або іронізували над ними. Деякі ж мас-медіа вдало зіграли на контрасті, розмістивши поряд негативний сюжет про Віктора Януковича та позитивний про «Нашу Україну».

Попри виявлені факти порушень та маніпуляцій Олександр Чекмишев не втрачає оптимізму. Звичайно, після Помаранчевої революції та журналістських протестів громадськість очікувала більшого, сподівалася, що такі зловживання свободою слова зникнуть зовсім. Поки не вдалося домогтися цього, хоча кількість порушень таки істотно зменшилася.