Труби не витримували морозу

Мав рацію Київський міський голова Олександр Омельченко, який сказав, що необхідно переглядати всі стандарти комунального господарства з урахуванням стихійних катаклізмів, навіть якщо вони трапляються раз на 50  чи 100 років. Підтвердження його слів не забарилося.

За даними Департаменту оперативного управління «Київводоканалу, із 23 по 29 січня, коли в столиці стояли тріскучі морози, кількість витоків із водопровідної мережі зросла. Якщо до настання холодів упродовж попереднього тижня аварійні бригади ліквідували 116 пошкоджень водогонів, то в морозні дні труби 282 рази потребували втручання.

Найбільше сигналів «SOS» на цілодобовий телефон диспетчерської служби «Київводоканалу» 0-81 надходило з приватного сектору. Тут 53 рази замерзали водогони. Доки не було ліквідовано «диверсії» Діда Мороза, мешканці 34 приватних будинків бігали по воду до сусідів. Як з’ясувалося, власники цих помешкань свого часу провели водопровід із порушенням проектних і технічних норм, не врахувавши саме тих випадків, про які сказав міський голова. Із тієї ж причини 10 разів довелося відігрівати водогони, що прокладали відомства до своїх споруд у районах багатоповерхових забудов. Найчастіше аварійним бригадам довелося працювати у приватних секторах на Солом’янці, Звіринці, Чорній горі, мікрорайоні Шевченка.