Відроджена з небуття

Так збіглося, що в «біографію» відновлюваної нині церкви Святої Катерини на Лук’янівському цвинтарі 2006 рік приніс цілу низку круглих дат – 120 років тому на щойно відкритому кладовищі з’явилася каплиця, 95 років тому на її місці звели церкву, яку освятили ім’ям Великомучениці, 65 років тому після перерви, викликаної боротьбою більшовиків з «релігійним мракобіссям», у храмі було відновлено Службу Божу, а 45 років тому його було остаточно закрито, а згодом і «розібрано»…

…Дивні бувають сни, їй-право. Як правило, вони – річ дуже особиста, індивідуальна. Але є винятки. Судіть самі.

…З отцем Сергієм Станкевичем, настоятелем Свято-Юріївської парафії УПЦ КП у Києві, ми нерідко зустрічалися з різних приводів. Тож не дивно, що така зустріч стала сюжетом цього сну в ніч на 23 січня. Ми йшли, розмовляючи, вулицею десь на Печерську. Нібито обговорювали зміст якоїсь майбутньої статті на духовну тему. І раптом… ми опинилися в районі Лук’янівки. Навколо снують машини, мікроавтобуси, стоять кіоски, павільйони. Я заходжу до одного з них, а отець Сергій залишається чомусь на вулиці. Це газетний кіоск, але тісний, маленький. Беру до рук тонюсінький буклетик, на першій сторінці якого зображено згори церкву з підписом: «Церква Святої Катерини». Тут же читаю виведену набагато більшим шрифтом назву всього буклета: «Твердині київського духу». Множина у цій назві недвозначно вказує, що йдеться не про один храм.

Надзвичайно вражає конкретність цих деталей, хоча й не зовсім зрозуміло, що означає цей «київський дух». Може, це дух стародавніх храмів столиці, частково вже відбудованих? Що вони, якщо не «твердині»? А церква Святої Катерини потрапила на обкладинку буклета із сну, можливо, тому, що місто довершує цього року саме її відновлення. А може, 2006 року зрушиться, нарешті, з місця і справа отця Сергія Станкевича – відродження безперечно ще однієї «твердині київського духу» – зруйнованого вдавнину храму Святого Федора Тирона на вулиці Володимирській? Може, саме його зображення прикрашало другу сторінку буклета, яку я не встиг відкрити увісні?