ДАІ прав не отримало

Верховна Рада України не внесла на розгляд законопроект, що передбачає посилення безпеки дорожнього руху та створення в системі МВС України Державної служби безпеки дорожнього руху і Патрульної служби. Створення цих підрозділів було передбачено Указом Президента України від 19 липня  2005 року «Про ліквідацію Державної автомобільної інспекції МВС України».

Як повідомили в прес-службі МВС України, у зв’язку з ліквідацією Державтоінспекції потрібно було внести зміни до десяти законодавчих актів. Однак за внесення законопроекту на розгляд Верховної Ради проголосували лише 204 народні депутати. Із неофіційних джерел стало відомо, що під час нинішньої сесії цей законопроект уже не розглядатимуть.

Статистика дорожньо-транспортного травматизму в Україні значно випереджає аналогічні показники більшості країн світу (за останні 5 років в Україні закріпилася тенденція збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод – з 34,5 тисячі 2001-го до 45,5 тисячі 2004-го). Водночас, недосконалість чинного адміністративного законодавства не забезпечує дієвого впливу на дорожню дисципліну. До того ж з одного боку, спостерігається неадекватне реагування на соціально небезпечні види порушень, з другого, невиправданий тиск на учасників дорожнього руху при вчиненні малозначних порушень. Крім того, нині практично немає механізму реалізації прав і обов’язків органів державної влади щодо тимчасового затримання, заборони експлуатації транспортних засобів у випадках, передбачених нормативно-правовими актами, та забезпечення усунення правопорушень. Незважаючи на такі негативні наслідки законодавчого неврегулювання, судячи з усього, народні обранці не поспішають роз’вязати цю серйозну проблему. Мабуть, переймаються іншою, більш важливою – готуються до виборів.

Інша проблема – чинна система розгляду адміністративних справ за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху не забезпечує принцип невідворотності покарання. Внаслідок перевантаження судів загальної юрисдикції кожен третій порушник правил дорожнього руху фактично уникає покарання. 2004-го року до судів із підрозділів ДАІ надійшло понад 3 млн. адміністративних справ і тільки у 65 відсотках з них ухвалено рішення. Із 229 605 матеріалів, направлених до суду за керування транспортним засобом у стані сп’яніння, 17 100 водіїв уникло відповідальності.