З «коліс» в історію

У День Соборності України, 22 січня, Президент України Віктор Ющенко, Голова Верховної Ради Володимир Литвин, прем’єр-міністр України Юрій Єхануров, Київський міський голова Олександр Омельченко, голова Київської облдержадміністрації Євген Жовтяк, міністри та народні депутати взяли участь у церемонії покладання квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському.

Напередодні у своєму радіозверненні Президент України наголосив, що «Україну вже ніколи не розлучити зі свободою, не роз’єднати в розбраті на «східняків» і «західняків». Київ – серце України, Захід – це її совість, а локомотив України – Південь і Схід, де зосереджені найбільші індустріальні  гіганти».

У столичному Будинку вчителя президент привітав українців  із Днем Злуки, зачитавши рядки з Універсалу від 22 січня 1919 року. Він повідомив, що  копію цього документа буде розіслано в  усі регіони України. В урочистій і водночас теплій атмосфері Віктор  Ющенко  вручив державні нагороди Героям України. Ними стали Ніна Матвієнко, Ігор Юхновський, Олександр Силин та Василь Стус (посмертно).


...Документ із цікавою назвою «Предвступний договір про маючу наступити злуку обох українських держав в одну державну одиницю» було укладено  в незвичайних умовах. Він формувався ще з осені 1918 року. У той час Україна жила в умовах фронту, а уряд – Директорія – жив і творив державні справи справді «на колесах». Місцем розташування його став спеціальний ешелон, що стояв на коліях у Фастові. Сюди, у ставку Директорії,  і прибула повноважна делегація ЗУНР для підписання історичної угоди. Згодом, уже в січні 1919 року, Українська Національна Рада проголосила у Станіславі підтвердження укладеного у Фастові договору і ратифікувала акт міждержавного об’єднання. А 22 січня у день першої річниці проголошення IV Універсалу Центральною Радою у Києві відбувся Акт Злуки.

Тому саме 22 січня у Фастові зібралися жителі міста і району, а також інших міст і сіл області, аби вкотре відзначити цю дату. На мітингу, що відбувся біля музею на колесах (це вагон, де було підписано договір), виступив і один із керівників БЮТ Микола Томенко.

Учасники мітингу поклали до постаменту, що біля музею, квіти. Люди, незважаючи на мороз, йшли і до історико-краєзнавчого музею Фастова, де також містяться унікальні документи про укладення історичного договору про Злуку. Найчастіше лунали слова: не існує Західної і Східної України, є неподільна, Соборна Україна.

Микола ФЕДОРЕНКО