Врятували від тополиної загрози

Мешканці кількох будинків на вулиці Макаренка упродовж кількох років боялися за власне життя.  Причиною була тридцятиметрова тополя, яка будь-якої миті могла впасти на їхні оселі.

Інвалідові війни І групи Леонтію Сергійовичу нині 83 роки. Він пам’ятає, як 1947 року разом із сусідами почали тут садити дерева. З часом їх спиляли, залишили у дворі лише одне – струнку красиву тополю.

Розповідає мешканка села Троєщина Катерина Леонтіївна: «Тополя простояла не один десяток років, та через старість почала загрозливо скрипіти. Поряд з нею й стояти було страшно. Своїми силами таке дерево не спиляєш. От і вирішили звернутися до голови Деснянської районної адміністрації Віктора Андрійовича Лаги. Він направив нашу заяву на розгляд комісії.

До проблемної тополі приїздило три комісії. Рішення усіх трьох було однаковим – дерево аварійне, його потрібно негайно прибрати з вулиці. Всі папери передали до ЖЕКу.

«Ми вже зраділи, що нарешті маємо дозвіл на те, щоб позбутися тополі, – продовжує Катерина Леонтіївна. – Адже, якби ми самотужки його спилювали та ненароком зачепили б дроти зі струмом, сталася б велика біда. Тож пішли до нашого ЖЕКу, а начальник нам і каже, що така робота коштує 6 тисяч гривень. А таких грошей у ЖЕКу немає. Порадили шукати спонсора.

Нещодавно Катерина Леонтіївна прочитала у газеті про громадську організацію «Житлово-Комунальна Інспекція Нашої України», яка допомогла вже тисячам киян, та й вирішила звернутися. «Якщо чесно, – каже, – це була остання надія на допомогу...»

Після  звернення до «Інспекції Нашої України», спочатку до тополі приїхав представник «Київенерго», знеструмив і зняв дроти. Те ж саме зробив і телефоніст. Потім «боротися» з деревом приїхала бригада з восьми чоловік.

«Дерево було аварійним, – пояснює бригадир Володимир. – Взагалі-то, воно ще живе, але деревина в тополі рихла. Будь-якої миті, враховуючи висоту і діаметр стовбура (1,2 метра!), біля кореня могла піти тріщина. Дерево впало б і у будь-якому разі пошкодило б один із будинків.

Робітники взялися за електропили: піднялися в люльці до самої верхівки дерева і почали зрізати гілку за гілкою (на фото). Стружка летіла в радіусі двадцяти метрів...

Євгенія ЗЕМНА