Керівники творчих спілок у КМДА підписали угоду

Відбулася зустріч Київського міського голови Олександра Омельченка з керівниками Національних творчих спілок. Щоб і надалі плідно співпрацювати, між Київською міськдержадміністрацією та Координаційною радою Національних творчих спілок підписано угоду на 2006 – 2010 роки.

КМДА збільшить кількість міських стипендій для видатних діячів культури і мистецтва – до 50 щорічних і 50 довічних, у розмірі 15 неоподаткованих мінімумів. Обдарованій молоді виплачуватимуть 75 стипендій.

І надалі проводитимуться традиційні міжнародні фестивалі і конкурси в різних жанрах мистецтва. Буде передбачено кошти на проведення ремонтно-реставраційних робіт – Будинку кіно, приміщень Спілки композиторів та її київської організації, Всеукраїнської музичної спілки, Спілки майстрів народного мистецтва та її київського осередку.

Для Національних творчих спілок та їх київських осередків розмір річної орендної плати за приміщення, що належать до комунальної власності Києва, не може перевищувати двох відсотків від вартості орендованого майна. Звільнятимуться спілки також від сплати земельного податку за ділянки, зайняті виставковими залами, творчими майстернями тощо.
Координаційна рада творчих спілок зі свого боку зобов’язалася всіляко підтримувати КМДА в розбудові культури Києва. Під час зустрічі йшлося і про послідовну позицію творчої інтелігенції у стабілізації ситуації у державі та в столиці зокрема.

Були й ділові пропозиції. Голова Національної спілки театральних діячів Лесь Танюк запропонував у перспективі організувати в Києві один із всесвітніх фестивалів – наприклад, театральний на базі «Києва Травневого». Ще – врегулювати проблеми щодо нагород митців та надання звань. Також – видати довідник творчих спілок України.

Голова Національної Спілки журналістів Ігор Лубченко запропонував видати книгу про почесних громадян міста Києва. Голова спілки кінематографістів Борис Савченко – створити муніципальний кінозал. Голова спілки архітекторів Ігор Шпара говорив про обов’язкове проведення творчих конкурсів при будівництві визначних об’єктів архітектури. Він також вручив Олександру Омельченку диплом лауреата Державної премії в галузі архітектури за розробку генерального плану міста Києва до 2020 року.