Повернення майстра

Михайло Фоменко знову в епіцентрі подій

Один із найавторитетніших українських фахівців повернувся до великого футболу: заслуженого майстра спорту та заслуженого тренера України Михайла Фоменка призначили наставником елітної «Таврії». До цього він працював одним із віце-президентів сумського «Спартака», який без особливих успіхів змагається в першій національній лізі.

Фоменко замінив у сімферопольській команді іншого киянина – Олега Федорчука. За словами президента «Таврії» Сергія Куницина, нашого земляка відправили у відставку за незадовільні турнірні результати, проте подякували йому за збереження вищолігової прописки в надзвичайно складному минулому сезоні. Сам Федорчук відставку сприйняв гідно, хоча й неабияк здивувався, ознайомившись із формулюванням: «тренер не вивів команду в зону УЄФА». Бо в складний період становлення оновленого колективу, на думку фахівця, здійснити прорив у Європу взагалі нереально. Та й конкретного завдання – стати призером національних змагань – перед «Таврією» не стояло. Не виключено, що Федорчук залишиться в Автономній Республіці й керуватиме першоліговою «Кримтеплицею».

А тим часом Фоменко формує новий тренерський штаб і визначається з можливими новачками «Таврії». За його словами, великих змін серед помічників головного тренера не буде,  а от поповнення представницькій команді конче потрібне. 47-річний фахівець, який найкращі роки ігрової кар’єри провів у київському «Динамо», ставши триразовим чемпіоном Союзу та володарем європейського Кубка кубків і Суперкубка УЄФА 1975 року, найвищих тренерських успіхів досяг у новітній історії нашого футболу. Саме під проводом Михайла Фоменка столичний суперклуб здійснив історичний дубль 1993 року – завоював титул чемпіона та кубкового тріумфатора в одному сезоні, а київський ЦСКА – вийшов до «кришталевого» фіналу 2000 року.