Висока проба гарту

Таке нечасто буває, щоб у стрімкому ритмі нашого повсякдення, де все минає і змінюється, вдруге (майже через сорок років!) вийшла книжка і не втратила своєї актуальності. Мова – про документальну повість Валентина Чудного «Проба гарту».

Розповідає автор про юних херсонців, про підпілля в роки Другої світової війни. Я і сама родом із того південного краю, тож читала, як мовиться, запоєм.

Непросто Валентин Чудний ішов до цієї повісті. Ознайомився з довідковими матеріалами та допитами НКВС тих активістів групи Іллі Кулика, які вціліли. Тоді, в 1960-х роках, письменник виїжджав до Херсона, щоб глибше вивчити героїчні історії підпільників. Матеріалів, які почерпнув у архівах, йому виявилося замало. Тож шукав нові достовірні відомості, перевіряв імена. І знову кілька разів його дорога стелилася до Херсона, аби вийти на всю підпільну мережу міста 1941 – 1942 років, яка була майже всуціль винищена фашистами. Так штрих за штрихом вимальовувалася картина великої самопожертви, відчайдушних подвигів групи Кулика. Один із фактів: Ілля Кулик у роки окупації спалив маслозавод, за що фашисти його голову оцінили в кілька тисяч німецьких марок.

Тривалий час подвиг підпільників замовчували. Та після опублікування історії підпільної групи спочатку в молодіжній пресі, а потім ось у цій книжці, що спершу вийшла 1967 року, про героїв-херсонців заговорили. Іллі Кулику посмертно присвоїли звання Героя, кілька підпільників також посмертно нагороджені бойовими орденами.

Не будемо переповідати про те, як пароплав брав курс на Цюрупинськ і про те, що діялося у скадовських пісках… На сторінках цієї книжки варто затримати погляд і сучасній молоді, у серці якої патріотизм живе, бо ж це почуття – на всі покоління!

Самого ж письменника Валентина Чудного, автора 14 книжок і документального кінофільму «У ті далекі, близькі дні», знятого за сюжетом повісті «Проба гарту», привітаємо із перевиданням документальної повісті.

Вітаємо письменника і з його особистим ювілеєм – 75-річчям. Нехай здоровиться й пишеться!