Рональдиньйо. Бразилія. «Барселона»

Найкращі в світі вдруге поспіль

Офіційний референдум ФІФА, за підсумками якого визначають героїв футбольного року, поступово набуває виняткового статусу. Не в останню чергу й тому, що безпосередню участь у голосуванні беруть тренери та капітани всіх національних команд сучасності. Щоправда, далеко не кожний із них мав слушну нагоду впродовж цього року переглянути в грі навіть основних претендентів на відзнаки. Тож і це опитування, як і решта подібних, умовне, а отже, його результати також суб’єктивні.

Але насправді можна стверджувати саме так хіба що стосовно тріумфу «Барселони», яка в євролізі не пробилася навіть до квартету найсильніших, а тому й задовольнилася «домашнім» чемпіонством у примері. Зате немає жодного сумніву в загальній вищості національної команди Бразилії та її харизматичного лідера Рональдиньйо. П’ятиразові чемпіони світу не зіткнулися з особливими труднощами на відборі до мундіалю і продемонстрували яскраву гру в контрольних матчах, навіть виступаючи здебільшого напіврезервним складом. А Рональдиньйо, по-футбольному виблискуючи в кожному турнірі й ледь не в кожному своєму поєдинку, буквально зачарував симпатиків народної гри неперевершеним володінням м’ячем і безпомилковим умінням оцінити навіть найскладнішу ігрову ситуацію.

Як і раніше, національні та клубні команди розставляли по місцях завдяки рейтинговим показникам, які щомісяця оприлюднює відповідна структура Міжнародної федерації футболу. А от індивідуальний внесок «зірок», як і в інших подібних акціях, оцінювався без чітких критеріїв, а тому й гоноровий список став результатом особистих симпатій і антипатій більшою чи меншою мірою титулованих учасників референдуму. Тому й дивує присутність серед тридцяти відзначених Окочи з Нігерії та Роберто Карлоса з Бразилії, котрі провели, м’яко кажучи, посередній сезон, або великого італійського воротаря Буффона, який через травму вже більш як сім місяців залишається поза грою. З іншого боку, симпатії до Рональдиньйо такі безмежні, що будь-які сумніви в справедливості його тріумфу відпали одразу, щойно стали відомими підсумки заочного голосування.

Рональдиньйо переміг з абсолютним рекордом: актив бразильця становлять 956 очок, а підсилює його ще промовистіша цифра – 650 очок індивідуальної переваги над найближчим конкурентом! Про щось подібне, либонь, навіть не мріяли зоряні попередники лідера «Барселони» – від Маттеуса до Рональдо і Зидана. Цікаво, що Рональдиньйо віддали першість в опитуванні 159 фахівців, а на решту претендентів, аж двадцять дев’ятьох загалом, припало тільки 141 перше місце. Промовистий факт…

Сперечатися щодо майстрів, які розділили підсумкові місця з другого по десяте, можна, проте не треба. Бодай тому, що чітких критеріїв оцінок у цьому випадкові немає і взагалі бути не може: перемоги здобувають не одинаки, а колективи. Та й не так важливо, зрештою, – третій чи шостий ти в світовому реєстрі. Це когорта найкращих, і виокремити з неї можна тільки когось одного. Віддавши найвищі почесті й кожному з тих, кого назвали бодай одного разу фахівці світового класу.

Найкращою футболісткою року, до речі, також удруге поспіль, стала німкеня Бригіт Принц. А от лаври ганійській збірній дісталися за найвідчутніший прогрес упродовж останнього року.