Горластий подарунок

Пані Людмила багато років працювала у відділі культури в одному з виконкомів столиці. Тоді частенько організовували поїзди дружби по містах-героях. Того разу мали їхати до Риги.
Першочерговим завдання було вигадати цікавий оригінальний подарунок, щоб подивувати друзів-побратимів. Віночки, вишиванки, петриківський розпис, зрозуміло, – привезе кожен. Цілу ніч пані Людмила гортала літературу, цікавилася культурою й традиціями столиці Латвії. І раптом поталанило. Виявляється, символ Риги – і є півень.

Наступного ж дня в найближчому до столиці селі купили гребенястого красеня. Добу півень жив у виконкомі. Помічники та однодумці змайстрували й розмалювали для Петра будиночок. Водночас подумали й про те, як його перевезти в поїзді, щоб на ранок нікого не розбудив і не видав таємницю. Словом, на ніч йому перев’язали дзьоба.

Жінки-фантазерки з хустинок змайстрували півнику ще й жупанчик.

І ось переповнена зала. На сцені – мер Риги. З’являються наші дівчата в українському вбранні з розмальованою хатинкою. А з неї вискакує півник! Стрепенувся, розправив крила і дзвінкоголосе «Ку-ку-рі-ку!» викликало бурхливі оплески, незабутнє «Браво!»

Наталя ЖУРАВЛЬОВА