Як спростити паперову тяганину

Столиця – одне з найпривабливіших місць для розвитку малого та середнього бізнесу. Однак, аби підприємцю-початківцю впевнено стати на ноги, слід оббити пороги багатьох інстанцій та викласти чимало грошей за «утвердження».

Виявляється, що процедури отримання всіляких дозволів у нас набагато «довготриваліші», ніж у Грузії, Узбекистані й Таджикистані! – зауважила менеджер Програми партнерства з розвитку приватного сектора Департаменту IFC (Міжнародна фінансова корпорація) Центральної та Східної Європи Тетяна Лозанськи. І справді, нині в Україні налічується близько 1200 різних видів дозволів! За даними IFC, найчастіше підприємці отримують дозволи від органів державного пожежного нагляду, санітарно-епідеміологічної служби та органів держнагляду з охорони праці. Однак обов’язковим для всіх є лише один – від органів пожежного нагляду, а інші вимагають лише від підприємств, діяльність яких пов’язана з використанням небезпечних технологій та механізмів. Хоча нині практикується й таке: «видаємо дозвіл лише за умови, якщо буде інший дозвіл» і т.ін. і т.ін. За свідченнями декотрих підприємців, у регіонах і досі вимагають дозвіл на початок роботи від СЕС, який було скасовано ще в лютому 2002 року.

Аби спростити паперову тяганину та реформувати систему видачі дозволів, Верховна Рада України у вересні цього року ухвалила Закон «Про дозвільну систему України у сфері господарської діяльності». «Однак це аж ніяк не означає, що все одразу зміниться, – зазначив заступник голови КМДА Микола Георгієвський. – Для цього потрібно чимало часу і зусиль». Так, у столиці першим кроком до «спрощення» став принцип «єдиного вікна» та запровадження посади адміністратора дозвільної системи.

А головним болем для підприємців залишаються всілякі експертизи, без яких часто не хочуть видавати дозволів. Важко зрозуміти, як, наприклад, від екологічних інстанцій отримати експертизу на те, чи не перевищуватимуть викиди вихлопних газів допустимої норми в майбутніх гаражах, якщо навіть проектну документацію на їх будівництво не можна розробити, бо… немає експертизи. І таких прикладів чимало!