У посмішці Джоконди гнів і відраза

Знаменита посмішка Джоконди, одна із загадок, залишених нащадкам великим Леонардо да Вінчі, сотні років хвилює дослідників. За цей час було запропоновано чимало версій, але жодна з них не стала загальновизнаною. Однак розвиток високих технологій дав змогу «розговорити» Мону Лізу і довідатися, які таємниці приховує вона вже протягом століть.

Для того, щоб відкрити завісу таємниці, науковці розробили спеціальну програму, у якій використали базу даних із численними жіночими обличчями. Особлива увага надавалася міміці губ і зморшкам коло очей. Порівнявши усі ці зображення з портретом Мони Лізи, комп’ютер видав приголомшливий результат. На обличчі Джоконди, чиє ім’я перекладається як «життєрадісна» чи «весела», читаються вкрай протилежні почуття. Щастя з них – 83%, інші 17 – належать винятково негативним емоціям. З них 9 – припадають на огиду, 6 – на страх і 2% – на гнів.
Таємниця таємницею, а створена програма має цілком практичне значення. Вона може стати прототипом для інтелектуальних систем спостереження, що розпізнаватимуть наміри людей, які потраплятимуть у їхнє поле зору.