Де – густо, а де й зубна щітка – дефіцит

Одна річ – піклуватися про дітей на папері чи з високих трибун, а друга, як мовиться, плуга перти. Незахищені сироти відчувають не лише соціальну дискримінацію, а й фінансову. Скажімо, в одних інтернатах школярі ситі, одягнені, навіть до свят та солодких подарунків звикли, а в інших б’ються за шматок мила чи зубну щітку.

Таку ситуацію зініціювали можновладні дяді, які подекуди фінансують ці заклади за залишковим принципом. Тож і виходить, що в одних інтернатах на дитину щомісяця витрачають 900 грн., а в других – 160. Влада й досі живе за «совєцькими» законами: батьків позбавили батьківських прав, дітей – у сиротинці.

– Це не наша політика! – наголосив Президент України. – За півроку у країні мало що змінилося: в інтернати влаштовано понад 8 тисяч сиріт. У Криму, Дніпропетровській, Луганській, Тернопільській, Черкаській областях кожна третя дитина має ярличок «інтернатівець», що багатьох лякає. Дивно те, що так «піклуються» про діток у регіонах, де зосереджено найбільші промислові корпорації, які мають чималі доходи.

У багатьох інтернатах діти й досі не мають юридичного статусу, а, отже, не отримують пенсій, соціальної допомоги – не захищені державою. У повітрі повисло питання сплати аліментів горе-татусями (45 відсотків дітей їх не отримують).

Ми беремо курс на реформування інтернатів у будинки сімейного типу і прийомні сім’ї. У Тернопільській, Харківській, Черкаській, Хмельницькій областях начебто усі оглухли і не чули про це. Скажімо, у Полтавській області ще з минулого століття існує два будинки сімейного типу, проте нових створювати не збираються. У більшості регіонів центри соціальної служби укомплектовано наполовину.

Віктор Ющенко зобов’язав усі владні структури взяти під особливий контроль політику усиновлення. За останні десять років кількість усиновлених українцями дітей зменшилась на десять відсотків, тоді як іноземці стоять у черзі за нашими сиротами.

На нараді перепало на горіхи байдужим керівникам: десятьом головам облдержадміністрацій президент виніс догани, суворе попередження отримали ті їхні заступники, які відмежувалися від проблем дитинства.