911 по-київськи

Ще торік у столиці було створено «Київську службу порятунку», яка працює в цілодобовому режимі. За цей час її оперативні підрозділи врятували чимало життів. Про те, як служба працює нині, вивчали на черговому розширеному засіданні колегії КМДА.

Начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій Віталій Пшеничний зазначив, що до складу рятувальників входять лікарі з досвідом роботи в бригадах швидкої медичної допомоги та медицини катастроф. «З початку цього року оперативні підрозділи служби порятунку, працюючи в цілодобовому режимі, здійснили 824 виїзди на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру», – розповів він. Цікаво, що у 124 випадках обстежували території на наявність у навколишньому середовищі отруйних речовин високої концентрації, 9 – нещасні випадки на воді, 37 – метеорологічні надзвичайні випадки. Проведено також 124 обстеження на наявність вибухонебезпечних предметів часів війни, 12 боєприпасів знешкоджено. А при проведенні демеркурізації було вилучено близько 200 кг ртуті! «Під час здійснення рятувальних операцій врятовано життя 44 особам, більш як 70 потерпілим надано медичну допомогу», – наголосив пан Пшеничний. До речі, усі рятувальні роботи здійснюються безплатно.

Однак без проблем не обходиться. За словами Віталія Никифоровича, ефективність роботи могла би бути більшою, але штатної чисельності рятувальників (їх нині близько 70) та коштів недостатньо для повноцінної роботи. «Аби дії були злагодженішими, слід придбати ще хоча б два спецавтомобілі», – наголосив він.