На вибори поведе чемпіон

Ще, мабуть, тиждень-два тому всі очікували, що партія «Реформи і порядок» увійде до Блоку Юлії Тимошенко, а Віталій Кличко прийме пропозицію Народного союзу «Наша Україна» й посяде місце в першій п’ятірці партії. І навряд чи хтось сподівався, що боксер підтримає силу Віктора Пинзеника. Але переговори ПРП і Юлії Тимошенко, судячи з усього, провалилися. Не відбулося і об’єднання «помаранчевої» команди, за яке ратували і представники ПРП, і Віталій Кличко. Тому останній погодився увійти до Громадянського блоку, до якого, окрім ПРП, приєдналася також і «Пора».

Заклики блокуватися з «Порою» лунали ще на першому етапі з’їзду партії «Реформи і порядок». Однак тоді ще тривали переговори із БЮТ, тож Віктор Пинзеник та його однодумці сподівалися на входження до її блоку. Ну а на другому етапі лідер партії вже офіційно заявив про створення Громадянського блоку «Пора– ПРП».

– Аби не посилювати розкол у помаранчевій команді, ми вирішили створити блок ПРП і «Пори», який відстоював, відстоює і буде відстоювати ідеали Помаранчевої революції, – зауважив пан Пинзеник.

Логіка тут дещо кульгає: яким чином можна уникнути розколу, створюючи ще одну помаранчеву силу?

Представники обох партій наголошують на своїй ідеологічній близькості. Та й у знаменитих «чорних списках» немає жодного представника партії «Реформи і порядок».

Лідери обох сил обіцяють, що у виборчому списку не з’являться політики, які  себе дискредитували. Натомість там будуть кілька яскравих і відомих особистостей. Політичні важковаговики Віктор Пинзеник, Владислав Каськів, Тарас Стецьків поступилися першим місцем боксеру-важковаговику. Очікується також, що Громадянський блок підтримають екс-заступник держсекретаря Маркіян Лубківський та журналіст Вахтанг Кіпіані.

Боксер вважає, що досяг своєї мети у спорті й тепер боротиметься із державними проблемами. Особливо його турбує стан місцевого самоврядування. Пан Кличко поки що не сказав, чи балотуватиметься на посаду мера Києва, однак зауважив, що найближчим часом повідомить про своє остаточне рішення.
Щоб конкуренти не закидали йому незнання державної мови, спортсмен нині посилено її вивчає. І вже продемонстрував знання української, зірвавши цим шквал оплесків.

Громадянський блок «Пора–ПРП» – мабуть, єдина сила, яку очолює не політик. Можливо, таким чином, лідери двох партій уникли сварки між собою за перше місце у списку? А, може, просто сподіваються збільшити рейтинг саме завдяки популярності Віталія Кличка?