Шлагбаум для стегенець

Водій великовантажного «буса», мешканець Вінницької області, від-верто нервував. Чому б це, подумали охоронці кордону, що оформляли машину в пункті пропуску «Шегині», що на Львівщині. Документи свідчать, що у кузові – польська шпаклівка. Всім відомо: цей будівельний матеріал широко використовують при зведенні всіляких споруд та під час ремонтів. Але ж чому водій так нервує? Прикордонники та митники, що входили до складу наряду, вирішили ретельно оглянути кузов. І недаремно.

Один, верхній ряд вантажу, справді відповідав документації – це була шпаклівка. Але під нею стояли у ящиках  з польським маркуванням курячі стегенця. Цілих 18 тонн. По-перше, в Україні своєї курятини достатньо, а, по-друге, під час спалахів пташиного грипу така контрабанда для нас, м’яко кажучи, недоречна. І це добре відомо водіям. Звичайно ж, жодних документів на прихований вантаж у водія Н. не було. Довелося його притягати до відповідальності.

У пунктах пропуску «Шегині» й «Краківці» за одну ніч затримано одинадцять легкових автомобілів, які намагалися ввезти в Україну за фальшивими документами. Це машини 1990 – 1994 років випуску. Їх переправляли з Німеччини дев’ятеро громадян цієї країни, росіянин та українець. Контролери звернули увагу на те, що у технічних паспортах немає водяних знаків, а самі документи виготовлені з набагато тоншого паперу, ніж справжні. Водії потім зізналися, що перевозили легковики за дорученням їхнього власника, вихідця з колишнього СРСР.

Нині для підтвердження факту підробки документів в пунктах пропуску працюють експерти МВС.

Фахівці управління прикордонного контролю та реєстрації Держприкордонслужби стверджують, що заборонені до ввезення на територію України автомобілі переправляли за відпрацьованою схемою: транспортний засіб у Німеччині знімали з обліку і за фальшивими паспортами, які, до речі, здебільшого виготовляють у Польщі, перевозять до країн СНД без сплати мита. Там для авто готують нові документи і фактично легалізують. Така нелегальна машина на кшталт затриманих нині коштує 20-25 тисяч американських доларів.

Усього з початку нинішнього року прикордонники затримали близько 500 транспортних засобів, що переправлялися через кордон контрабандою.