Грипозні кури для людей безпечні

За кілька останніх днів пташиний грип у Криму розправив крила і у зв’язку з цим у селах, де виявлено вірус, оголосили карантин. Утім, як позавчора заявив екс-голова Департаменту ветеринарної медицини в Україні Петро Вербицький, ситуація не така вже й загрозлива. Він відкинув всілякі звинувачення в тому, що його відомство буцімто не належно відреагувало на спалах пташиної лихоманки в Криму ще у жовтні-листопаді. Те, що було у середині листопада і в кінці, як показали лабораторні дослідження, зовсім різні речі. До 25 листопада у хворої птиці не виявляли антитіл. Хоча підозру на пташиний вірус не відкидали. Це означає, що від часу зараження минуло всього кілька днів.

Найсучасніші лабораторії для проведення тестування є лише у кількох країнах: Великобританії, Німеччині, Італії і в Росії (м.Владимир). Саме до останньої відправили для аналізу кілька днів тому матеріал із карантинної зони Криму. Є попередній висновок: це штам вірусу Н5N1. За словами пана Вербицького, вірус від Н1 до Н15 і від N1 до N9 не є загрозливим для здоров’я людини. А ось Н5N1 може мутувати й викликати захворювання у людей. Однак вірус пташиного грипу від людини до людини не передається. На запитання, чи існує в Україні все-таки ризик для населення захворіти на пташиний грип, Вербицький категорично заявив, що він дорівнює нулю. Значно більший в Україні (у кілька разів!) ризик підхопити туберкульоз.

У домашньому господарстві існує більша ймовірність захворювання птиці на пташиний грип, бо в курнику далеко не ідеальні умови для утримання курей, гусей, качок, індиків. Тому-то вірус спокійно мандрує від двору до двору. Чого не скажеш про промислове виробництво. Олександр Бакуменко, голова ради директорів Асоціації «Союз птахівників України» запевнив: «Підстав для паніки немає. 97 відсотків бройлерів виробляють в Україні великі промислові підприємства. На них установлено сучасне обладнання, запроваджено закритий режим, систему мікроклімату». Персонал приступає до роботи, як лікарі у реанімаційному відділенні: у чистому спецодязі, попередньо пройшовши через душові кабіни. Усе стерильно. Поголів’ю проводять щеплення від різних хвороб. Ветлікар досліджує кожну партію, що надходить із забійного цеху, і видає документ про відповідність товару ГОСТу. Наша курятина у продажу – повністю безпечна.

У пана Бакуменка підозра, що таку курячу лихоманку спричинити могла боротьба на світовому ринку курятини (він становить 33 мільярди доларів). Тут і без того тісно, та ще й Україна почала нарощувати виробництво – до 600 тисяч тонн м’яса на рік, а через два-три роки має намір довести цей показник до 900 тисяч тонн. Ось тоді ми зможемо задовільнити повністю потребу нашого населення у дієтичному продукті і, безумовно, дещо експортувати.

Нині на полицях магазинів – 25 видів вітчизняної курятини, свіжої, охолодженої. Із пуском в дію двох заводів асортимент зросте до 85, купив – і на сковорідку. Поки що, наголосив пан Бакуменко, зменшення обсягів виробництва у галузі немає і темпи продажу не падають. Що стосується ціни, то перед святами, біле м’ясо трохи подорожчає.

– Ситуація у Криму під контролем, – сказав доктор ветеринарних наук, професор УААН В’ячеслав Герман, який сорок років вивчає  пташині хвороби. – Птиця хворіла і буде хворіти. У 1971 році у Київській області за два місяці загинуло  500 тисяч індиків. Але тоді не здіймали такого галасу, як нині.

Зараз доцільно провести вакцинацію поголів’я, щоб навесні, коли птахи з теплих країв повертатимуться додому, ситуація із пташиним вірусом не повторилася. У світі існує п’ять провідних фірм, які виробляють десять видів вакцини. Шкоди птиці вона не завдасть, а на  надійний захист сподіватися можна.