Іще раз про пташиний грип

За інформацією Головного столичного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення, збудником «пташиного грипу» є вірус грипу типу А (Н5N1). Джерело інфекції – хвора або мертва птиця (переважно дика водоплавна – гуси, качки та ін.). Механізм передачі цієї інфекції повітряно-крапельний: від хворої птиці до людини (достовірно встановлено). Можливість передачі вірусу від хворої до здорової людини ще не встановлено. При вживанні м’яса птиці чи яєць, які пройшли термічну обробку, фактів захворювання не встановлено.

Особливості клінічного перебігу, на відміну від симптомів звичайного грипу, такі: інкубаційний період – 2-4 дні; важкий клінічний перебіг: лихоманка, задуха, кашель, а часом – біль у горлі, висипи; у більшості пацієнтів (до 70%) – діарея без слизу та крові у фекаліях, у деяких хворих – повторне блювання; частий розвиток первинної вірусної пневмонії; прогресування захворювання – розвиток дихальної недостатності і гострого респіраторного дистрес-синдрому; у дітей молодшого віку захворювання перебігає у тяжкій формі з сильним головним болем, блюванням, маренням, у деяких випадках – приєднанням енцефаліту.
Державна надзвичайна протиепізоотична та надзвичайна протиепідемічна комісії при КМДА затвердила комплексний міський план заходів по боротьбі з грипом і захисту населення і тварин м. Києва від цієї інфекції.

У Києві визначено заклади охорони здоров’я, діяльність яких буде пов’язана з діагностикою і лікуванням інфекційних хвороб (включаючи грип та пташиний грип): Київська міська клінічна лікарня № 4, Київська міська клінічна лікарня № 9, Київська міська дитяча клінічна інфекційна лікарня, Київська міська дитяча клінічна лікарня № 1, Київська міська дитяча клінічна лікарня № 2.