Найкращий в Європі – бразилець

Феномен із «Барселони» виявився поза конкуренцією 2005 року

25-річний бразилець Рональдиньйо став футболістом номер один у Старому Світі за підсумками традиційного референдуму популярного тижневика «Франс Футбол». А от українець Андрій Шевченко, який володів найпрестижнішим індивідуальним призом торік, посів п’яте місце, пропустивши вперед ще й «зірок» англійського чемпіонату – Френка Лемпарда, Стівена Джеррарда та Тьєррі Анрі.

Успіх Рональдиньйо був прогнозованим, хоча його «Барса» так нічого й не виграла в європейському футболі. Та гра її лідера виявилася такою самобутньою, яскравою і неперевершеною, що цього разу залишилися в затінку навіть найважливіші голи і очки в найавторитетніших міжнародних турнірах.

«Рональдиньйо повернув світовому футболові природню радість, яку в останні роки стерла з обличчя народної гри її надмірна комерціалізація», – суто по-бразильськи прокоментував подію Великий Пеле, і влучнішої оцінки, як на нас, узагалі не може бути.

Хіба що додамо й певні спостереження, що узагальнюють ситуацію в найдавнішому і найпрестижнішому референдумі, який цього року відствякував свій полудень віку. По-перше, про бразильців: Рональдиньйо став третім з-поміж них володарем європейського «Золотого м’яча» – після Рональдо, дворазового тріумфатора, та Ривальдо. Хоча легіонерів з інших континентів Європа та «Франс Футбол» визнали за своїх лише в середині минулого десятиліття. По-друге, про наших співвітчизників: Олег Блохін, Ігор Бєланов і Андрій Шевченко ставали найкращими в Європі, а Шевченко, крім того, потрапляв до чільного квінтету референдуму п’ять разів. І по-третє, про лідерів історичного реєстру: нідерландці Кройфф і ван Бастен, а також француз Платіні визнавалися найкращими в Європі по тричі – більше ніж будь-хто інший.