Очистити душу і тіло

Учора розпочався Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня. Його називають Чотиридесятницею, бо продовжується 40 днів, а також Пилипівкою, бо починається після дня пам’яті святого апостола Пилипа. Слово піст означає стримання. Оскільки людина – це дух, що живе в тілі, то піст є духовний і тілесний. Духовний – це утримання від гріха. Піст тілесний – це тимчасове обмеження в їжі.

У Різдвяний піст забороняється споживати рибу, вино і олію в понеділок, середу і п’ятницю. Їжу в ці дні вживають після вечірні. В інші дні забороняється лише риба, яку дозволяється споживати в суботу, неділю, у великі свята (наприклад, Введення в храм Пресвятої Богородиці), й храмові, якщо вони припадають на вівторок і четвер, а якщо на понеділок, середу чи п’ятницю, то дозволено споживати лише вино і олію. Протягом останніх п’яти днів рибу взагалі не їдять. Полегшення посту аж до його повної відміни роблять з огляду на вік, стать, спосіб життя, рід занять, стан здоров’я людини.

Основна мета посту тілесного – вплинути на душу. Піст робить легшим наше тіло, допомагає переборювати чуттєві бажання. Обмежуючи тіло, ми глибше занурюємося в світ духовний. Тому обов’язково піст тілесний слід поєднувати з постом духовним, посилювати духовну боротьбу. Тобто в час посту слід частіше і довше молитися, читати Святе письмо і життя та повчання святих, обов’язково сповідатись і причаститись, очищати душу від злого і наповнювати її добрим.

Хто обмежується лише постом тілесним і не постить духовно, той обертає піст собі на шкоду і осудження. Такі люди стають злостивішими від голоду, агресивними, похмурими, дратівливими, впертими. Піст тілесний без духовного наповнення стає звичайною дієтою. Великим гріхом є постити тілесно напоказ, демонстративно, при цьому зверхньо ставитись і осуджувати тих, хто не постить.

Отож, Різдвяний піст призначений для приготування наших душ до світлого свята Різдва Христового.