Фестиваль відкриє «Леді в лаванді»

Із 1 по 9 грудня у Києві відбудеться п’ятий фестиваль Нового Британського кіно. В рамках події – сім яскравих, модних, сміливих та традиційно якісних стрічок.  Більшість із них отримали престижні британські та міжнародні кінонагороди. Крім того, всі фільми у столичному кінотеатрі «Україна» за бажанням можна буде переглянути і без перекладу, удосконалюючи тим самим знання англійської мови.

Фільм-відкриття цьогорічного фестивалю – режисерський дебют видатного англійського актора Чарлза Денса («Госфорд парк», «Басейн») – романтична драма «Леді в лаванді».

Cправжній подарунок для кіногурманів – володар «Золотого Лева» Венеціанського міжнародного кінофестивалю, стрічка живого класика британського кіно Майка Лі «Віра Дрейк».

Серед родзинок програми можна виділити, по-перше, найкращий британський фільм минулого року  (за висновком Британської кіноакадемії) і водночас найкращий фільм про альпіністів в історії кіно (за відгуками сотень кінокритиків і глядачів) – художньо-документальну драму «Торкаючись безодні» режисера Кевіна Макдональда. В основі стрічки –  незвична, але реальна історія про боротьбу за виживання. По-друге, це любовний трикутник із фатальною нетрадиційною пристрастю,  «Безмежне кохання» режисера Роджера Мічелла, блискуче розіграний талановитими британськими акторами – Деніелом Крейґом, Рісом Івансом та Самантою Мортон. Остання стрічка – екранізація відомого бестселера Іана МакЮена «Пікнік на руїнах розуму».

У програмі фестивалю також представлено одразу дві мультикультурні варіації на тему сучасних «Ромео і Джульєтти», де в ролях Монтеккі та Капулетті – християнський та ісламський світи: повнометражний художній дебют Домініка Сейваджа «Кохання + ненависть» і остання стрічка визнаного метра британського кіно Кена Лоуча «Поцілуймося востаннє» (назва походить від однойменного вірша Роберта Бернса), яка отримала премію «Сезар» як «найкращий європейський фільм». У програмі й кримінальна драма «Крутий хлопець», дія якої розгортається під музику гурту «Massive Attack». Ця стрічка – повнометражний дебют успішного документаліста Сола Дібба.

Ціна квитків на фестивальні покази – 20 гривень. Після Києва фестиваль Нового Британського кіно попрямує до Харкова, Дніпропетровська, Донецька, Львова та Одеси.