Тут будуть президенти і генеральні секретарі

Може, хтось із українців нині й сумнівається, що наша держава стала демократичнішою, а от міжнародна спільнота впевнена в цьому. Саме тому в столиці України 1-2 грудня вирішили провести форум Спільноти демократичного вибору.

Організація ця існує з 2000 року і, як випливає із її назви, об’єднує країни, які прагнуть утвердження свободи та демократії. Члени спільноти також співпрацюють в економічній сфері.

Україна вперше удостоїлася честі приймати форум цієї організації. Проте навесні цього року міністр закордонних справ Борис Тарасюк головував на круглому столі в столиці Чилі Сантьяго.  Пан Тарасюк нині – заступник голови організаційного комітету форуму, а ініціатори зібрання – президенти України та Грузії Віктор Ющенко та Михаїл Саакашвілі. Участь у ньому вже підтвердили 15 країн Центральної та Східної Європи. Дев’ять із них (певна річ, і Україну) представлятимуть глави держав. Приїдуть до Києва також генеральні секретарі Ради Європи та Організації чорноморського співробітництва.

На форумі буде три тематичні сесії. Першу з них присвятили розвитку демократії та національним інтересам країн регіону. На другій обговорюватимуть проблеми безпеки, утвердження верховенства права та громадянських свобод. Третя тема стосуватиметься суспільно-економічного розвитку держав-членів Спільноти демократичного вибору.

Засідатимуть на форумі не лише політики. Окрема дискусія передбачається між представниками різноманітних неурядових організацій. Тому до підготовки саміту залучили і представників громадськості.

– Нині змінилися взаємини між владою й неурядовими організаціями, – стверджує Борис Тарасюк. – На відміну від попередніх років, уряд працює з ними, що свідчить про демократичні перетворення в Україні.

Не скаржиться на стосунки із владною командою і член оргкомітету зборів, директор фонду «Демократичні ініціативи» Ілько Кучерів. Він упевнений, що така співпраця справді допоможе нашій державі, адже завдяки форуму Україна зможе дедалі більше наблизитися до інтеграції в Європейський Союз та НАТО.