Зелені зони столиці

На засіданні постійної комісії Київради з питань екологічної політики розглядалося, як виконується рішення Київради «Про затвердження Програми розвитку зеленої зони Києва до 2010 року та концепції формування зелених насаджень у центральній частині міста». Але у цій справі з’явилися проблеми. Найголовніша – відсутність меж зелених зон. Голова комісії Даніель Карабаєв про стан справ попросив розповісти першого заступника начальника Головного управління земельних ресурсів Петра Ніколюка.

– Ми вже приступили до встановлення меж зелених зон у Дніпровському, Голосіївському і частково в Деснянському районах, – зазначив пан Ніколюк. – Основну частину робіт виконуватимемо наступного року. Загалом вони затягнуться на 2-3 роки, адже геодезичні роботи здійснюються вручну.

– Ми готові лобіювати інтереси Головного управління земельних ресурсів  під час  ухвалення бюджету Києва на 2006 рік, – зреагував Даніель Карабаєв, – щоб кошти, необхідні для робіт із встановлення меж, було  надано в повному обсязі.

Йшлося також про формування зелених зон у Дарницькому районі, зокрема в межах вулиць Іжевської та Трускавецької. Представник району звернувся до присутніх із проханням передбачати в мікрорайонах нової забудови зелені зони відпочинку.  Нині у мікрорайонах «Осокорки-10» та «Осокорки-11» за проектом такі зони відсутні.

З’ясувалося також, що досі не існує єдиного положення про межі захисних зон навколо водних об\'єктів. Десь вони  сягають 50 метрів, а десь – 100. Тож на Осокорках (і не лише там) необхідно спочатку визначитися, на якій відстані від Славутича можна вести будівництво і лише потім облаштовувати паркові зони.
Оскільки питання фактично стало ключовим для прийняття рішення, Даніель Карабаєв зазначив:

– Це окрема тема. Ми проведемо засідання, на яке запросимо всіх фахівців, які мають  стосунок до цього питання. Щодо вулиць Іжевської та Трускавецької, то нині розробляється їх  детальний план, тому рішення буде ухвалено після його затвердження.