Наш дім, наше подвір’я

Нині житловий фонд столиці потребує особливої уваги. Чимало будинків стародавнього Києва мають вік понад 100 років і чекають, чи не продовжать їм життя. Коли це буде і скільки знадобиться коштів, вивчали під час чергового засідання розширеної колегії КМДА.

Ремонт та модернізація житлового господарства – основне завдання, передбачене у загальноміській програмі «Твій дім, твоє подвір’я», яка діє ще з 1999 року. За цей час було зроблено чимало, однак попрацювати ще є над чим. Нині лише на Печерську налічується 183 будинки, яким уже давно перевалило за 100 років. «А 221 будинок – ще з дерев’яним перекриттям!» – зазначив голова Печерської РДА Анатолій Коваленко. За його словами, аби продовжити вік цим та іншим будинкам, потрібно хоча б 25 млн. грн. «Однак обсяг фінансування програми на цей рік становить лише 16,5 мільйона гривень – і то завдяки старанням окремих депутатів міської та районної ради», – пояснив пан Коваленко. Загалом же потреба Печерська в коштах на наступний рік – понад 36 млн. грн., з яких понад 19 млн. грн. лише на модернізацію та заміну ліфтів. Водночас Поділ потребує аж до 75 млн. грн. А чи вдасться профінансувати роботи з реконструкції в таких обсягах – це вже інша річ.

В основному ж райони скаржаться не стільки на фінансування, скільки на те, що 50 відсотків від оренди їм ще з минулого року потрібно сплачувати до міського бюджету. мовляв, якби не це нововведення, то житлове господарство столиці було б у значно кращому стані.