Лазаренко таки піде у Верховну Раду

Останнє, як очікували, засідання американського суду над нашим екс-прем’єром Павлом Лазаренком перенесено з 2 грудня цього року на 3 березня наступного. Вкотре це поламало плани не лише основного фігуранта справи, який вже спакував валізи і «забронював» квиток до Борисполя. Сплутала ця звістка карти й однопартійцям Павла Івановича. Знову в наших краях заговорили про «руку Києва». Якщо вже не Кучми, то у кого вона така довга?

Інформація із США надійшла наступного дня після першого етапу сьомого з’їзду партії «Громада». На цьому зібранні було підписано угоду з партіями СДС і СДПУ (без «о») про створення виборчого Блоку Лазаренка. А в окремій постанові «громадівці» зарезервували за ним перше місце у виборчому списку.

Делегати також вирішили не випадково провести другий етап з’їзду після 2 грудня. Очікували, що головуватиме на ньому лідер блоку. «Я переконаний, що
2 грудня мою справу буде повністю закрито. Немає більшого бажання в мене, як повернутися додому, до вас», – слухали делегати виступ свого голови у відеозапису. Й бурхливо аплодували, стоячи. Лазаренко розповідав як чотири з половиною роки він по вісімнадцять годин на добу працював, аби документально довести суддям, що його справу сфабриковано. І, за його словами, 95 відсотків звинувачень спростував. «Залишився один крок», – був переконаний Лазаренко, не очікуючи підніжки.

Справа Лазаренка, за його ж словами, почалася з політики. Леонід Кучма готувався на другий термін президентства. Але успіхами першого не міг похвалитися. На п’яти наступав Олександр Мороз, якого збирався підтримати Лазаренко. Політтехнологи Кучми дарма грошей не проїдали. Щоб відволікти увагу від економічних негараздів вигадали йому гасло боротьби з корупцією. Не з якоюсь там дрібною, а з колишнім прем’єром. Буцімто ось який у нас принциповий і стійкий президент: сам привів Лазаренка з Дніпропетровська до Києва, сам і колишнього приятеля віддасть під суд, якщо той, мовляв, грабує матінку-Україну. А заразом й виведе одного з основних гравців із передвиборної боротьби. Останній крок був необхідним, по-перше, аби кинути тінь на того ж Мороза, а по-друге, припинити розбрід у владній еліті, частина якої поглядала в бік Лазаренка.

Екс-прем’єр каже, що не тікав з України. Його провели аж до літака заступник міністра внутрішніх справ і перший помічник президента. «Мій виліт було організовано», – заявив Лазаренко. Вже біля трапу літака один із високопосадовців, за словами Лазаренка, тричі телефонував і доповідав кому слід про закінчення операції з «втечею корупціонера». Павло Іванович дуже не хотів залишати Україну. Але… «На карту було поставлено життя моїх дітей. Мені погрожували замахом на них. І це підтвердилося: 2 січня син дивом залишився живим після автокатастрофи. Наступного дня знову телефонували… Через друзів із МВС, СБУ і прокуратури довідався, що це не жарти, розповіли, яку роботу проводить Кучма щодо моєї справи», – каже Лазаренко.

Аби опозиційний екс-прем’єр не повернувся з США, вважає Лазаренко, Кучма «використав свої добрі стосунки з тодішнім керівництвом Білого дому». Попри це, «у США півтора року не могли знайти прокурора, який би взявся за порушення справи, не маючи зачіпки, вони уклали контракт із приватною детективною фірмою ЮТІКО, з якою обіцяли розрахуватися виявленим майном Лазаренка».

– Режим Кучми впав. Скоро я буду в Україні. Ми разом підемо на парламентські вибори. Нам не потрібні союзники, але ми підемо на вибори Блоком Лазаренка, – заявив лідер «Громади».

Кого злякали ці слова? Нинішню владу не повинні були б. «Я заявляю про свою готовність разом із тисячами громадівців підставити плече президентові Ющенку», – заприсягнув Лазаренко. Навіть передвиборна програма «Громади» – «Одинадцять кроків назустріч людям» – перегукується з президентськими «Десятьма кроками назустріч людям». Кроки ці майже аналогічні. «Ми знищили збудника хвороби, але рана не загоїлася. Кучма пішов, а кучмісти залишилися, – такою є передмова автора ще одного кроку. – Наш перший і головний крок – негайна ліквідація усіх залишків режиму Кучми й обов’язковий відкритий судовий процес над екс-президентом та його посіпаками».

Лазаренко пообіцяв однопартійцям, що виборчий список «Громада» формуватиме відкрито, обговорюючи кандидатуру кожного, а «почесних генералів, людей по блату – не буде». Та не судилося, певно, Павлові Івановичу особисто в Україні проконтролювати цей основний момент другого етапу з’їзду. «Ми будемо у Верховній Раді, нема сили, що нас зупинить», – заявляв з екрана Лазаренко. Та, вочевидь, така сила є.

Утім, Блок Лазаренка таки може піти на вибори з такою назвою, хоча закон забороняє називати виборчі об’єднання іменем того, кого немає у списку кандидатів. Днями один із співробітників апарату «Громади» зізнався кореспондентові «Вечірки», що список таки може очолити Лазаренко. Якщо не Павло Іванович, то Іван Іванович – брат голови партії та член її політради.