Від Генделя до попурі «Юний орел»

Заслужений артист України, завідувач кафедри духових та ударних інструментів Київського національного університету культури і мистецтв професор Михайло Прудченко переймається перспективами духової музики в Україні:

– У мене є відеозаписи фестивалів духових оркестрів середніх загальноосвітніх (не музичних) шкіл, які щорічно відбуваються в Японії. Це щось фантастичне і неймовірне… На сцені оркестр, де щонайменше сто дітей на найвищому виконавському рівні грають дуже складну музику (наприклад, «Море» Дебюссі чи сучасну академічну музику). Впевнений, що таке можливе тільки за серйозної державної підтримки. І коли говоримо про японське економічне диво, то треба враховувати і культурні особливості, адже не хлібом єдиним живе людина. А в нас про духову музику згадують тоді, коли проводять людину в останню путь.
– Але ж у нас також духову музику викладають у музичних школах та училищах…

– На музичних факультетах університетів України готують викладачів для шкіл. Але якщо вчитель у США, викладаючи всі духові інструменти, має створювати оркестри і влаштовувати конкурси, то в наших школах цього не вимагають. Хоча я вірю, що духові оркестри в українських школах відродяться.

Якось домовився з мером та управлінням культури міста Бровари про те, щоб наш студентський оркестр став муніципальним. Ми за символічну плату брали участь у всіх міських акціях – на стадіоні та в парках. Люди підходили і зі сльозами на очах казали «Де ви взялися? Працюйте й надалі». Але прийшов новий мер, і йому все це стало непотрібним.

– Чи справді духова музика позитивно впливає на людину?

– Вона має не лише естетичний, але й лікувальний ефект (це підтверджують медики). Якщо на майдані грає духовий оркестр, то тисячі слухачів отримують позитивні емоції. Те, що молодь зазвичай знає лише попсу, а до академічного музичного мистецтва не тягнеться – трагедія.

– Розкажіть про студентський оркестр «Гармонія».

– У ньому набували виконавської майстерності студенти кафедри духових і ударних інструментів. Кілька років тому на міжнародному конкурсі духових оркестрів у місті Рівному він став лауреатом, здобувши перше місце.

Результат натхненної праці оркестру – видання компакт-диску. Це був перший в Україні диск, записаний студентським оркестром. Відомий диригент Іван Гамкало зізнався, що це – енциклопедія духової музики. Адже там зібрані твори від Генделя до попурі «Юний орел» Михайла Поплавського. Нині ми готуємо репертуар на другий компакт-диск.

– Ви реалізували ідею так званої студентської філармонії…

– Так, це була знахідка у виховній та викладацькій роботі. Тут молоді музиканти мають змогу набути виконавського досвіду і удосконалити творчу майстерність, а слухацька аудиторія не лише почути твори, а й дізнатися цікавинки з життя композиторів.

Те, що оркестр нашого університету виступає у великому залі Національної музичної академії України вказує, що студенти демонструють високий професійний рівень. Так що скепсис, який донедавна виникав у декого щодо професійного рівня Національного університету культури і мистецтв, зовсім недоречний.