За прикладом дорослої «братви»

Біля озера Вирлиця, що в Дарницькому районі, зібралася група молодиків. Вони зустрілися не просто так. Мали вирішити – винний Віталій чи ні, й ухвалити вирок.

Хлопчину звинувачували у викраденні мобільного телефону. Він нібито поцупив його, як був запрошений у гості до 16-річного Максима. Коли друзі розпивали на кухні спиртні напої, між ними спалахнув конфлікт. Добряче сп’янілий Максим переконував усіх, що в нього зник мобільник і він, мовляв, чудово знає, чиїх це рук справа. Звинуватив Віталія, хоча той присягався, що нічого не брав. Господар застеріг: якщо йому не повернуть телефон, то він покличе на допомогу всю свою «братву». Але звинувачений не злякався погроз. Натомість у домовлений час з’явився біля озера, заручившись підтримкою друзів.

Утім, на «стрілці» обидві сторони так і не порозумілися. Після кількахвилинної розмови кинулись один на одного з кулаками. Потім у хід пішли дерев’яні палиці, які хлопці прихопили з собою. Максим щосили вдарив одного з опонентів і той упав на землю. Коли 16-річний Роман нахилився над другом, то відчув сильний біль. Скориставшись слушною нагодою, йому сильно вперіщили палицею по голові. Роман, захищаючись від подальшої навали, схопив ножа, якого про всяк випадок поклав до кишені, і встромив його в нападника. Хлопчина помер на місці. Згодом судмедексперти констатують смерть від удару в праву частину грудної клітини. Збагнувши, що накоїв лиха, Роман кинувся тікати.

Ворогуючі враз забули, через що виник цей конфлікт та хто кого перший ударив. Їхній молодечий гонор мов рукою зняло. Хлопці обступили закривавленого однолітка й не розуміли, що їм робити далі. Удавана доросла пихатість змінилася на дитячу розгубленість. У декого від безвиході навіть почалася істерика.
Далеко Роман не втік – невдовзі його затримали. Він розповів слідчому, що бійку розпочав Максим, який начебто першим дав ляпаса опонентові, тим самим спровокувавши агресію всіх присутніх. Хлопці з іншого табору переважали силою та чисельністю, також були дорослішими. Тому, аби себе якось уберегти від стусанів, що просто посипалися на нього, він витяг ножа.

У прокуратурі повідомили, що Роману інкримінується стаття 118 ККУ (умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони). Свою вину юнак визнав повністю. До того ж у скоєному щиро розкаявся.

***

Звичайно, ніхто з них не думав, що з’ясовування стосунків закінчиться так жахливо. Хлопці лише хотіли бути схожими на крутих «братків» чи голівудських гангстерів… А що маємо? Сумний фінал – одного оплакують убиті горем батьки, а другий  скалічив собі життя.