Демографія невтішна: старіємо

Що домінує у столиці: смертність чи народжуваність, в якому стані нині охорона здоров’я киян, – ці питання вивчали на розширеному засіданні колегії КМДА.

Серед найважливіших параметрів, які характеризують стан здоров’я населення, – це демографічні показники. Начальник Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення Роман Макомела зауважив, що за останні п’ять років у столиці значно зросла кількість осіб пенсійного віку. «Якщо 1999 року їх було 18,2 відсотка від загальної кількості киян, то нині – уже 19,5 відсотка, – пояснив він. – А це означає, що на 100 дітей припадає 134 пенсіонери». Загалом же за ступенем старіння Київ належить до групи демографічної старості високого рівня. Однак тішить те, що в столиці показник народжуваності все-таки домінує над показником смертності й за останні п’ять років зріс на 40 відсотків. Так, за дев’ять місяців цього року на світ з’явилося майже 20 тисяч маленьких киян. Водночас нині спостерігається висока смертність осіб працездатного віку – понад вісім тисяч за цей рік. Прикро й те, що 77 відсотків – чоловіки. Основними ж причинами смертності у місті, як у цілому по Україні, є хвороби системи кровообігу, злоякісні новоутворення і нещасні випадки, травми та отруєння.

Щодо загального рівня захворюваності киян, то найвищий він серед дітей. Так, за дев’ять місяців поточного року з 10 тисяч малюків нездужали 9,7 тисячі. «Найпопулярніші» у дітей, особливо школярів, хвороби органів дихання, травлення і очей.

У столиці, як і в інших регіонах України, й надалі прогресує епідемічний процес із туберкульозу. Нині на 100 тисяч киян – 27,4 випадки захворювання. Найвищі ж показники в Оболонському, Подільському та Дарницькому районах.