Зупинена мить війни

Відбулася презентація фотоальбому відомого києвознавця Дмитра Малакова «Київ. 1939 – 1945», який видано у серії «Бібліотека Музею історії міста Києва».

До альбому залучено документи з фондів Центрального державного кінофотоархіву України імені Г.С.Пшеничного, Бібліотеки сучасної історії Штуттгарта, Нідерландського інституту воєнної документації, Музею історії Києва, репродукції з радянських, німецьких, американських, чеських та угорських видань 1940-х років, з приватних зібрань. Значна кількість знімків та кінокадрів публікується вперше. Усі ілюстрації супроводжуються розгорнутими текстівками із зазначенням джерел. Наведено чимало документів, уривків із мемуарів воєначальників обох сторін та спогади киян.

Нагадаємо, що 2000 року в столичному видавництві «Кий» побачив світ фотоальбом Дмитра Малакова «Київ. 1941 – 1943», присвячений періоду німецької окупації. Унікальне видання швидко стало бібліографічною рідкістю. Водночас воно спонукало до нових пошуків та знахідок, а тому за п’ять років авторові пощастило віднайти та опрацювати нові, досі невідомі широкому загалу матеріали.

Нині видавництво презентує нове видання: його обсяг зріс із 268 сторінок до 464, а кількість ілюстрацій – із 382 до 685. Знімки розповідають про передвоєнне місто, про оборону Києва, вступ німців, про радянських військовополонених, вибухи і пожежі, Бабин Яр, переправу німців через Дніпро, наслідки пожеж, новий порядок, долю Лаври. Також на фото представлено мистецьке життя, остарбайтерів, картинки останніх днів окупації, визволення міста, німецьких військовополонених, трофеї, відбудову нашої столиці.