Мадридський жах для Словаччини

Історичний шанс для Австралії та Бахрейна

Стартові стикові матчі гучними сенсаціями не відзначилися. Хоча й без певних несподіванок таки не обійшлось. Мова не стільки про розгром скромної загалом словацької команди  в іспанській столиці, скільки про перемогу швейцарців над турками та мінімальну поразку австралійців за океаном.

Уругвай – Австралія – 1:0. Гості ніколи не були помітною фігурою на світовому футбольному полі, проте нині ситуація дещо змінилася. По-перше, найвправніші з австралійців – К’юелл, Відука та Шварцер – яскраво представляють країну в найвідоміших національних лігах Європи. А по-друге, тренує островитян уславлений нідерландський фахівець Хіддінк. У Монтевідео «зіркові» господарі, з Монтеро, Рекобою, Форланом і Салайєтою в складі, задовольнилися перемогою з мінімальним рахунком, і тепер австралійці небезпідставно розраховують на повноцінний реванш у Сіднеї, куди уругвайці мають  прибути,  здолавши незвичний для себе 20-годинний авіашлях.

Швейцарія – Туреччина – 2:0. Шанси бронзового призера попереднього світового чемпіонату навіть зараз оцінюються вище, проте надолужити згаяне в Берні туркам буде насправді важко. Швейцарці, можливо, й не переграли фаворита пари, зате перебігали – однозначно. Як на нас, ніхто в єврофутболі не вміє так використовувати  в атаці фланги, як це роблять тепер підопічні Куна. Натомість турки були надмірно повільними, розраховуючи виключно на вищий індивідуальний рівень своїх лідерів. Але чи  «спрацює» ця  перевага  в Стамбулі, дізнаємося завтра.

Норвегія – Чехія – 0:1. До складу гостей повернувся Недвед, а разом із ним і стрункість колективних дій. Саме Недвед почав комбінацію, яку продовжив інший ветеран – Поборський, а завершив  результативним ударом не менш досвідчений Шміцер. У Празі норвежці матимуть небагато шансів.

Іспанія – Словаччина – 5:1. Героєм зустрічі став ліверпулець  Луїс Гарсія: хет-трик  і зароблений ним  пенальті насправді промовисті.  А от словаків, які мужньо протистояли значно іменитішому конкурентові майже півтора тайма, «зламав» психологічно подвійний удар від свого ж оборонця Гада: це його гра рукою в карній зоні  обернулася на червону картку та пенальті.

Тринідад і Тобаго – Бахрейн – 1:1. Обидві команди ніколи не виступали на мундіалі, й обидві зберігають шанси на історичний прорив і надалі. Хоча в азійців, які привезли очко з американських гостин, вони таки вищі.