Повернути громадам гроші

Представники Всеукраїнського об’єднання депутатів місцевих рад на чолі із Володимиром Яловим стають на захист самоврядування і місцевих бюджетів.

На засіданні Національної ради цієї організації, яке відбулося вчора в залі будинку профспілок за участі делегатів з усіх областей України, обговорювали нагальні проблеми місцевого самоврядування і визначали основні напрями роботи об’єднання.

Володимир Яловий не надто задоволений ставленням центральної влади до проблем місцевого самоврядування. Одним із найприкріших негараздів голова Всеукраїнського об’єднання депутатів місцевих рад назвав втручання в роботу органів самоврядування. Найчастіше це відбувається шляхом притягнення міських, районних та сільських голів до кримінальної відповідальності з висуванням їм сфальсифікованих обвинувачень.

Щоб зарадити ситуації, на засіданні було вирішено створити Центр правового захисту місцевого самоврядування. Основне його завдання – надавати юридичну допомогу органам місцевого самоврядування, захищати їхні інтереси в судах та органах державної влади.

Іще одним принципово важливим питанням на порядку денному було формування місцевих бюджетів на 2006 рік. Наразі необхідні кошти недоотримали десятки, якщо не сотні міст України. Загалом, місцевому самоврядуванню центральний бюджет винен близько 10 мільярдів гривень. «Якщо наступного року місцеві бюджети не отримають цю суму, то розмови про розвиток самоврядування та поліпшення умов життя – просто знущання над народом», – переконаний Володимир Яловий.

Національна рада вирішила свої пропозиції щодо принципів формування місцевих бюджетів на 2006 рік подати на розгляд до Верховної Ради України. Всеукраїнське об’єднання депутатів місцевих рад ставить собі за мету повернути законні гроші громадам.