Таксисти сигналять Президентові

Учора зранку кияни не наважувалися їхати наземним транспортом, побоюючись заторів. Адже напередодні профспілка таксистів через ЗМІ навмисне дезінформувала владу, повідомивши, що тисячі автострайкарів їздитимуть містом.

Щоправда, близько півтисячі таксистів таки перекрили вулицю Банкову на під’їзді до Секретаріату Президента України. Протестувальники представляли щонайменше 15 регіонів України. Половина таксистів-страйкарів сиділи на асфальті, інші стояли за їхніми спинами. Над ними виднілися такі гасла: «Не кидайте нас у тінь», «Щоб владі так жилося, як нам їздиться».

Кажуть, що до акції долучилися майже 100 тисяч водіїв авто. Страйкують на головних магістралях країни. Зокрема, перекрили під’їзди до обласних держадміністрацій. Під час акції таксисти їхали з синьо-жовтими стрічками на антені, із увімкненими фарами. Сигналили поблизу урядових будівель. Цього разу таксисти намагалися звернутися до останньої інстанції, якій довіряють, – до Президента України. Водії вимагають зустрічі з Віктором Ющенком, оскільки депутати зрадили їхні інтереси. Вони наголошують: автори законопроекту «Про автомобільний транспорт» ввели їх в оману.

Серед причин, що підштовхнули до такої акції протесту, голова профспілки таксистів України Василь Попик назвав дві найголовніші: законопроект №6281 «Про внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт», який їх не задовольняє, та стрімке зростання цін на пальне.

– Таксисти України не збираються миритися з безсоромним викачуванням з їхніх кишень добутих тяжкою працею грошей. Трудівники вимагають негайного втручання держави в ситуацію з так званою бензиновою кризою, розроблення й впровадження антикризової програми дій. Бо в разі ухвалення згадуваного законопроекту № 6281 фактично буде знищено приватного автоперевізника, – наголосив Василь Попик.

Нагадаємо, що відповідно до цього закону, таксі мають паркуватися лише на певних майданчиках; у техпаспорті має бути позначка, що це авто використовується саме як таксі; таксометр же повинен працювати як касовий апарат. Таким чином кількість документів, якими має бути «озброєний» водій таксі, зросте з 8 до 19. Незрозуміло тільки, які претензії до касового апарата?

Таксисти активно закликали всіх охочих долучатися до акції протесту, водночас висунувши вимогу, аби певні політичні сили не використовували цей захід як власну піар-акцію.  За словами голови профспілки, до акції долучилися й водії маршрутних таксі, але на власних легковиках. Утім, незважаючи на такі голосні заяви, приміром, у столиці всі охочі мали змогу замовити таксі по телефону чи скористатися його послугами на вулиці.