Багато дощів – на сніжну зиму

Для останнього місяця осені характерні нестійкі погодні умови з відчутними ознаками наступаючої зими. Порівняно із жовтнем температура повітря знижується на 6-80С, переходячи нульову позначку.

Листопад – найпохмуріший місяць року. Переважно у другій половині місяця на північній половині території утворюється сталий сніговий покрив. Середня місячна кількість опадів складає 33-48 мм, а в Карпатах, на Закарпатті та в горах Криму 61-134 мм.

Що очікується

 Загалом цього року у листопаді буде прохолодніше звичайного. Сталий перехід середньодобової температури повітря через 00С спостерігатиметься раніше середніх багаторічних термінів на 1-2 дні в областях степу і на 3-4 дні на решті території.

Передбачається, що кількість опадів не перевищить середні багаторічні показники у степовій зоні. У Лісостепу та на Поліссі сума їх за місяць коливатиметься в межах 90-110 відсотків кліматичної норми. Більш дощовою прогнозується перша половина місяця.

Володимир ПРОСУНКО, зав.відділом агрометеорологічного та математичного аналізу і досліджень Інституту гідротехніки і меліорації УААН