Ольга Богомолець шукає «зірку» для Євробачення

Учора відбулося відкриття Всеукраїнського дитячого та юнацького фестивалю духовної творчості «Духовні джерела», в якому візьме участь відома співачка й лікар Ольга Богомолець.

– Ольго Вадимівно, ви співатимете на фестивалі дитячої творчості?

– Із певних причин не співатиму. Мене запросили в журі, де ми спільно відпрацьовуємо концепцію фестивалю. Хоча згодна просто сидіти в залі й дивитися на дітей.

Наполягаю на тому, аби грамоти отримали всі учасники «Духовних джерел», а не лише переможці. Бо нею дитина пишатиметься. Якщо з кожним роком кількість учасників фестивалю зростатиме, то його мети буде досягнуто. Таким чином ми хоча б трохи відволікатимемо дітей від комп’ютерних ігор та телевізора заради підвищення рівня української духовності, якої так не вистачає.

– У чому особливості цього фестивалю?

– Лише дві номінації: хореографія (індивідуальні й групові танці) та вокал. Немає обмежень за мовною ознакою: можна співати українською, російською чи англійською. Можливо, нам удасться знайти «зірку», яка не лише представлятиме Україну на наступному Євробаченні, а й «привезе» цей конкурс знову до нашої країни. Було б добре, якби цей фестиваль почав «відкривати» нові «зірки» й знаходив спосіб, як їм допомагати. Але найголовніше є те, що він має неконкурсну програму, тобто головне – участь у духовному розвитку, а не перемога.– Особисто ви маєте досвід участі в неконкурсних фестивалях…
– Давно беру участь у конкурсах авторської пісні, які розширили моє коло спілкування. Адже людина із своєрідним світоглядом та творчою обдарованістю (пише вірші чи музику) потребує спілкування з тими, хто має такі цінності та погляди на життя. Буває, що в містечку немає таких людей. Тому, коли діти приїздять на фестивалі й знаходять однодумців, стають щасливими.

– Але ж дитячих фестивалів чимало…

– Справді, їх в Україні багато. Але таких, які давали б змогу дітям і підліткам розвиватися, можна полічити на пальцях однієї руки. І якщо студенти ще можуть проявити себе на дорослих фестивалях, то і дітям потрібна допомога. Щоб підтримувати дитину в здоровому ментальному руслі, важливо показати їй шляхи для свого самоствердження, самореалізації. Адже якщо їй вчасно не надати можливості для творчої реалізації свого таланту (а в кожної є той чи той талант), то вона починає вживати алкоголь чи наркотики, курити, робити татуювання чи пірсінг на всьому тілі… Цим намагається довести, що вже доросла, може ризикувати і ухвалювати самостійні рішення. Але цей спосіб зовнішнього, екстернального самоствердження свідчить про те, що дитині не вистачає духовності, тому й приєднується до тієї групи людей, яка їй близька.

– Тобто, фестиваль – це ніби сходинки до духовності?

– Так. Щоб дитина стала щасливою, вона має усвідомити своє покликання, місію. А для цього варто виявляти свої таланти, оскільки неталановитих дітей у принципі не буває. На жаль, батьки не завжди переймаються інтересами та захопленнями своїх нащадків, оскільки зайняті проблемами матеріального виживання. Саме в дошкільному періоді найкраще виявляються таланти й здібності. Якщо тоді їх не виявити, то зробити це потім буде майже неможливо, адже шкільне виховання потерпає від шаблонності, де для індивідуальності місця не залишається.