Шевченка номінували на «Золотий М’яч»

Експерти популярного спеціалізованого тижневика «Франс Футбол» оприлюднили список п’ятдесяти претендентів на «Золотий М’яч». Нагадаю, що саме цей приз, заснований французьким виданням ще півстоліття тому, вручається найкращому футболістові нашого континенту за підсумками кожного року.

Українці тричі володіли «Золотим М’ячем». У двох випадках тріумфаторами ставали київські динамівці: 1975 року – Олег Блохін, 1986-го – Ігор Бєланов. Андрій Шевченко, визнаний найкращим європейським футболістом торік, представляв італійський «Мілан». Українець має нагоду повторити успіх і цьогоріч, оскільки прізвище Шевченка зазначене й серед п’ятдесяти номінантів-2005.

Як відомо, лауреата «Франс Футболу» визначають за підсумками голосування футбольних оглядачів з усіх країн, що мають членство в УЄФА (Європейській спілці футбольних асоціацій). Формула голосування проста: кожна країна визначається з оптимальною, на її думку, п’ятіркою найкращих, до того ж існує правило: одна країна – один голос.

Нинішній референдум особливий: претенденти на «Золотий М’яч» представляють лише тринадцять клубів і шістнадцять країн. Абсолютні лідери в спискові номінантів – італійський «Ювентус» (дев’ять гравців) і Бразилія (десять футболістів, які виступають в європейських клубах, а тому мають право брати участь в референдумі Старого Світу).

Найімовірнішими володарями «Золотого М’яча»-2005, за прогнозами британських букмекерів, вважаються футболісти англійського «Челсі» Лемпард і Террі, їхній співвітчизник Джеррард із «Ліверпуля» та француз Анрі з англійського «Арсенала». Крім них і нашого Шевченка, в спискові номінантів виокремлюються француз Вієйра, івуарець Дрогба, камерунець Ето’О, бразильці Адріану та Кака, а також італієць Мальдіні.