Космічний туризм

На думку науковців, що працюють у космічній програмі ВПС США, вже  через десять  років екскурсії в космос будуть такою ж звичайною справою, як зараз авіапольоти.

Джон Пейн з корпорації «Aero-space» вважає, що у найближчому майбутньому ціна квитка знизиться до п’ятнадцяти тисяч доларів для одного туриста.
Зараз більше десятка приватних компаній  прагнуть вийти на молодий та модний ринок космічного туризму. З-поміж них є і конкуренція, і навіть зірки цієї царини. Своєрідну координацію таких компаній виконує фонд «X-Prize», який щорічно вручає приз кращим розробникам у сфері космічного туризму.

Тепер – про зірок. Екстравагантний мільярдер  Річард Бренсон разом з авіаконструктором Бертом Рутаном планують запропонувати туристам польоти в космос у 2007-2008 роках. Берт Рутан – один з найвідоміших авіаконструкторів-аматорів. Досягнення експериментальних моделей Рутана вражають. Із 1975 року він завоював понад два десятки різноманітних нагород на престижних авіаційних конкурсах. Найяскравішим досягненням в його кар’єрі була побудова літака «Voyager». 1986 року ця унікальна двомісна машина зробила неможливе – вперше облетіла за дев’ять днів без посадки та дозаправки всю земну кулю.
Саме Рутан виграв десять мільйонів доларів у рамках «X-Prize» минулого року. Вочевидь, Бренсон та Рутан стануть першими підприємцями, які нададуть можливість заможним клієнтам влаштувати коротку космічну подорож на приватному кораблі. На початку ціна квитка становить 200-400 тисяч доларів, але з часом буде падати. Мета Бренсона – вивозити на своїх кораблях по три тисячі туристів на рік.

Корабель «SpaceShipTwo», за прогнозами, зможе підіймати у космос близько восьми осіб. Максимальну висоту польоту буде збільшено до 135-140 кілометрів, період невагомості триватиме приблизно шість хвилин. Замість ременів безпеки на сидіннях пасажирів буде встановлено перекладини – подібні до тих, які закривають сидіння американських гірок. Під час польоту у невагомості пасажирам дозволять плавати по кабіні. Хтось підпливе впритул до ілюмінатора, аби не пропустити деталі пейзажу. Хтось візьме з собою лабораторну установку, аби самостійно провести наукові досліди у невагомості. Хтось захопить у космос свого улюбленого кота, щоб погратися із ним у невагомості. «Кожен має своє уявлення про те, що таке розвага, – каже Берт Рутан. – Молоді люди бажають орендувати цілий корабель на двох? Чому б і ні?!»