Музика як засіб єднання

Фестиваль «Чайка» організовує один із найрезонансніших концертів за весь час діяльності. У принципі, це шоу може стати взагалі одним із найбільш знакових в Україні за час незалежності, адже йдеться про святкування річниці Помаранчевої революції.

За словами директора фестивалю «Чайка»  Ярослава Биструшкіна, ми маємо самостійно влаштувати  свято 21 листопада,  а не просити про це державу. Тож на 21 число (понеділок) заплановано великий концерт «Схід та захід – разом» на майдані Незалежності. Мета – єднання людей. На думку організаторів фестивалю «Чайка», саме приклад творчих особистостей може стати прикладом для єднання всього україн-ського народу, для громадян сходу і заходу. «Маємо перехворіти різнопрапор’ям, – упевнений Ярослав Биструшкін. – Тож наша акція проводитиметься під помаранчево-біло-блакитними прапорами. Загалом, під гаслом єднання ми проводили і день Святого Валентина, і День Незалежності, і фестиваль  «Чайка», але саме зараз ця ідея є основним соціальним посилом акції. Незважаючи на зовнішні ознаки політичної акції, вона насправді – абсолютно поза політикою. Просто нині життя таке – усі сфери, зокрема й культура, невід’ємні від політики. Але ж зрозуміло: не має значення, хто з  артистів за  кого їздив у турне минулого року. Наша мета, умовно кажучи, – аби «Тартак» не бився з «Грін Греєм», аби Олег Скрипка потис руку Андрію Кузьменку».

Уже є попередня домовленість про виступи  21 листопада груп «Танок на майдані Конго», «Тартак», «Мандри», «Воплі Відоплясова»,  «Грін Грей», «Скрябін», співачок Марії Бурмаки та Олени Вінницької. Переговори щодо виступів вестимуться і зі Славком Вакарчуком, і з Наталкою Могилевською. Також відбудеться фотовиставка «об’єднуючої» спрямованості, а на сцену, крім музикантів, мають вийти і політики з обох сторін. Крім того, на Майдані планують встановти намети, в яких можна буде попити «революційний» чай, як і під час минулорічних подій.

Оскільки акція «Схід та захід – разом» має на меті не тільки відтворити позитивну атмосферу минулого року, а й спробувати примирити конфліктуючі сторони, після 21 листопада відбудеться «об’єднуюче» турне Україною. У ньому також братимуть участь різні музиканти. Невідомо, чи вдасться таким культурним акціям примирити схід із заходом, але виступатимуть лише українські виконавці, і це – найкращий варіант пропаганди національного продукту.