Аби снаряди не вибухнули

Нарешті із 324-ї Центральної артилерійської бази, розташованої на околиці Києва, в селищі Коцюбинське, Міністерство оборони України вивезло останні боєприпаси. Про можливу загрозу для киян від такого сусідства свого часу однією з перших повідомляла «Вечірка». З часом до виступів у пресі приєдналася партія Зелених, яка мала інший привід для занепокоєння.

На думку зелених, через можливі спонтанні вибухи снарядів могло прорвати Київську ГЕС. Військові про всяк випадок відреагували на численні попередження про небезпеку. І столиця стала більш захищеною від надзвичайних ситуацій на кшталт тих, що сталися останніми роками у Львівській та Запорізькій областях, де вибухнули боєприпаси на артилерійських складах.

Як повідомив журналістам підполковник В’ячеслав Квашин, найбільшу кількість боєприпасів (1780 вагонів) з території бази було вивезено у період з 2000 по 2001 рік. Відтоді тут залишилися тільки набої до стрілецької зброї, ручні гранати та піротехнічні засоби, які зберігалися в залізобетонних сховищах, обнесених земляними валами. За словами підполковника, об’єкт перебував під охоронною сигналізацією, був забезпечений засобами пожежогасіння, захистом від блискавки та нормативним запасом води. Із березня 2004 року до 23 вересня 2005 року з бази вивезли 468 вагонів боєприпасів та озброєння, тобто 9371 тонну.

У подальшому на території колишньої бази озброєння планують побудувати житло, зокрема для військовослужбовців. Є відповідні інвестиційні угоди. Про це ЗМІ заявив заступник міністра оборони України В’ячеслав Кредісов.