Медицину «лікують» кошти

«Як можна поліпшити матеріально-технічну базу столичних медзакладів?» – поцікавилася «Вечірка» у заступника голови КМДА Валерія БІДНОГО.

– У нас технічне забезпечення краще, ніж матеріальне. За 2004-2005 роки місто витратило 65 млн. гривень на оновлення рентгенівського обладнання, придбання необхідної для діагностики ультразвукової техніки, на оснащення лабораторій, – закупили 110 машин швидкої допомоги.

Щодо перспектив. У першу чергу наступного року маємо завершити формування банку крові. Кошти на це передбачено. Загострилася проблема інфекційних захворювань. Точилися суперечки, чи закривати на капремонт інфекційне відділення у Центральній клінічній лікарні («Вечірній Київ» докладно писав на цю тему). Воно буде капітально реконструйовано – роботи розпочнуться днями, наступного року завершаться. До Дня незалежності плануємо здати в експлуатацію Кардіохірургічний центр. Центр СНІДу буде завершено наступного року. Розпочато реконструкцію хоспіса. Він розрахований на тих пацієнтів, які не можуть перебувати вдома і вже не потребують висококваліфікованої медичної допомоги. Для поліпшення матеріальної та технічної бази протитуберкульозних закладів передбачено вагомі капітальні вкладення. Якщо встигнемо до нового року зробити проектну документацію, то 2006-го здамо і опіковий центр. На все це потрібно близько 330 млн. гривень.

Щодо медикаментозного забезпечення міських лікарень. Залежно від профілю лікувального закладу у середньому на одного пацієнта передбачено лікувальних засобів на 5,5 – 7 гривень. Лікарі швидкої допомоги можуть розраховувати на 10 гривень. Центральна міська лікарня – на 7,2. Шпиталі інвалідів війни отримають близько 9 гривень на одного пацієнта.